Vaccin och ny president – ljus i adventsmörkret

KRÖNIKA • ”Adventsljusen ska brinna för all personal som dygnet runt sliter och ger av sin yrkesskicklighet och empati i åldringsvården, sjukhusen, vårdcentralerna.”

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Nej barn, ordet advent betyder inte väntan”, sa vår folkskolemagister. ”Det bara låter så, advent betyder ankomst, Jesusbarnets ankomst till julen. Och den väntar vi ju på. Så advent är både väntan och ankomst”.

Det tyckte vi i klassen lät bra. Och tände det första ljuset i adventsstaken på gamla tramporgeln.

Biden vet att han inte är någon frälsare, vägen framöver blir törnbeströdd.

I veckan har det varit adventsstämning på den globala scenen. Joe Biden kan äntligen förbereda sin ankomst till Vita huset. Vi är många som väntar på den, i förhoppning om ljus för sanning och rätt, anständighet och förnuft. Ljus över klimatkampen. Ljus för ett splittrat USA och en värld som blivit kusligt osäker under Donald Trumps fyra år.

ANNONS

Biden vet att han inte är någon frälsare, vägen framöver blir törnbeströdd. Inte minst därför att 47,2 procent av amerikanerna faktiskt röstade på Trump. Trots hans 22 000 lögner, trots sexismen, främlingsfientligheten, kränkningarna, högmodet. Trots växande klyftor och inkrökt nationalism.

Ja, drygt 73 miljoner valde Donald. Hur är det möjligt? Hans väljarkår nu liksom 2016 bestod häpnadsväckande nog till cirka 75 procent av gruppen ”vita evangelikala”, där somliga fullkomligt avgudar sin president. Ni såg kanske teveinslaget från bönemötet i Ovala rummet? När ministrar la händerna på presidenten och utropade honom som ”Herrens smorde”, den Gud utvalt för att rädda Amerika från ”omoral och socialism”. Man undrar om dessa kristna totalt glömt vad Jesus lärde - om vikten att tala sanning, ödmjuka sig, inte bära falskt vittnesbörd mot sin nästa, värna främlingen och de fattiga. För att inte tala om plikten att lyda Tio Guds bud, bland annat det sjätte om äktenskapsbrott. Nej, det hade de inte glömt, menade den unge pastorn i en intervju: ”Trump är förvisso en skitstövel, men ni måste förstå att han är vår skitstövel, en man som levererar politik vi gillar”.

Få oss att tro på ett liv efter pandemin

Det tändes ytterligare ett adventsljus i välden den gångna veckan: Nyheten om ankomsten av vacciner mot coronan. Det ger hopp inför nästa år. Men just nu ruvar covidmörkret tungt över Europa. I onsdags hade totalt 8 020 människor dött i Norden, varav 6 555 i Sverige. Så ofattbart sorgligt.

ANNONS

Advent står för dörren. Låt oss tända ljus för dem som lider i corona, för alla som mist eller kommer att förlora nära och kära i denna hemska sjukdom. Adventsljusen ska brinna för all personal som dygnet runt sliter och ger av sin yrkesskicklighet och empati i åldringsvården, sjukhusen, vårdcentralerna. De ska lysa för forskarna som på unikt kort tid lyckats ta fram vaccin och medicin som kan lindra nöden. Och få oss att tro på ett liv efter pandemin.

ANNONS