Strömstad. Strandpromenaden. Skagerack. Telgerafhuest (Wernerhuset). Badhuset.
Strömstad i sommartid.

Vad kan vi lära av Strömstad?

Strömstad har haft ett katastrofår i pandemins spår. Men nu händer det saker, det spirar nya tankar och man väljer nya spår. Kan vi lära oss något av detta? Ja. Jobba tillsammans för att sätta Uddevalla på kartan!

ANNONS

Äntligen börjar det röra på sig! Många drar åt samma håll i och omkring Strömstad just nu. Turistbyrån satsar i år stort på svenska turister, istället för att rulla i gamla hjulspår och bara gulla med penningstarka norrmän. Istället satsar man på upplevelser för naturintresserade och låta Strömstads synnerligen levande centrum locka även svenskar. Visst, det är ju tack vare norrmännen som så många roliga, unika butiker kunnat överleva, sådana som man inte hittar i andra städer där kedjorna dominerar, eller ännu värre – döda butiker med gråpapper i skyltfönstren.

Därför är också kul att det finns planer på nya etableringar i alla möjliga storlekar som ger Strömstad de där extra benen att stå på, när man inte kan räkna med att de norska kronorna ska rulla. Från jätteanläggningen där man planerar att odla fisk, till den gamla skofabriken i Skee som ska bli företagshotell, till korvkiosken som bygger till och kompletterar med en salladsbar – bra för de som bor och jobbar i Strömstad.

ANNONS

Inte nog med det – nu ska det till och med börja byggas bostadsrätter vilket inte hänt på årtionden, trots att lägenhets- och huspriser drivits upp enormt de senaste åren.

Strömstad går mot en ny vår - i alla bemärkelser.

Kanske är det så att den fruktansvärda pandemin, som lamslagit hela Sverige i allmänhet och Strömstad i synnerhet ändå haft något gott med sig, trots alla personliga tragedier. Det verkar ändå som om staden nu tagit sig samman mitt i krisen och att politiker och näringslivet ser framåt och inser att det inte är bra att samla alla ägg i en korg – och att det är bra att samarbeta. Strömstad går mot en ny vår – i alla bemärkelser.

Men vad kan Uddevalla lära av detta? Jag tror att en kris kan göra att man öppnar sina sinnen och tänker i nya banor – och framförallt inser att det är otroligt mycket vunnet om man kan samarbeta. Kommunen och näringsliv förstås, men också politiker – över partigränserna. Jag hoppas att kommunen ska lära, dels av den politiska krisen i höstas – det är ingen väg framåt att försöka dra undan mattan för politiska motståndare, särskilt inte när det inte ens finns något högre syfte.

Jag hoppas på en vår även i Uddevalla, inte bara när det gäller meteorologiskt, utan för kommunpolitiken, näringslivet – inte minst turismen. Det är dags att sätta även Uddevalla på kartan!

ANNONS