Street artist Akse P19 repairs the mural of Manchester United striker and England player Marcus Rashford on the wall of the Coffee House Cafe on Copson Street, in Withington, Manchester, England, Tuesday July 13, 2021. The mural was defaced with graffiti in the wake of England losing the Euro 2020 soccer championship final match to Italy, but subsequently covered with messages of support by well wishers. (AP Photo/Jon Super)  MJS105
Konstnären Akse P19 reparerar muralmålningen av Marcus Rashford i Manchester efter att den blev nedklottrad efter EM-finalen. På målningen finns massor med lappar som uttrycker sitt stöd för spelaren. Bild: Jon Super

Värdiga medaljörer – ovärdiga påhopp

Marcus Rashford, Jadon Sancho och Bukayo Saka är värdiga företrädare för sitt land, vilket man inte kan säga om de rasistiska näthatarna.

ANNONS
|

Marcus Rashford, Jadon Sancho och Bukayo Saka missade sina straffar i EM-finalen mot Italien och det blev ingen hemmaseger i EM för England. De tre spelarna fick därefter utstå en lång rad rasistiska påhopp på sociala medier. Många var så grova att gränserna för både hets mot folkgrupp och förtal överskreds med råge.

Det är ingen underdrift att säga att förväntningarna var höga på Englands landslag. Ansvaret på de som lade straffarna var mer än vad någon kan förvänta sig av de unga männen. Men poängen med straffarna är ju att utse en vinnare. Nerverna, rutinen och formen hos de som ska lägga straffarna ska spela roll. Någon kommer alltid att missa en straff. Förbundskaptenen Gareth Southgate missade själv en straff i en EM-match mot Tyskland, så han om någon visste vilket ansvar han lade på sina spelare.

ANNONS

Efter matchen tog ett antal personer ut sin frustration över förlusten genom rasistiska utfall mot tre av landets bästa fotbollsspelare. Istället för att gratulera till en fantastisk idrottsprestation, fick de glåpord. Trots att de tre spelarna är bland de bästa i landet reducerades deras prestationer till att enbart handla om deras hudfärg.

LÄS MER:Johnson efter rasismen: "De borde skämmas"

Stödet för de tre spelarna har varit enormt efter söndagkvällens hatattacker. Alla från kungahuset till klubblag har tagit avstånd från de förkastliga inläggen.

– De ansvariga för dessa förskräckliga påhopp borde skämmas", säger premiärminister Boris Johnson.

LÄS MER:Rasistiska påhoppen fördöms: "Oförlåtligt"

Marcus Rashford har trots sin unga ålder (23 år) redan hunnit göra så stora insatser vid sidan om planen att han tilldelats en MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire) av drottningen. Han har engagerat sig mot barnfattigdom och har stött välgörenhetsinititativet Fair Share som distribuerar överbliven mat till låginkomstfamiljer. Dessutom har han i år debuterat som författare till boken "You Are A Champion". Men för de arméer av hatare som satt vid datorer och mobiler sent denna söndagkväll fanns tydligen ingen tanke på att hylla dessa samhällsinsatser.

LÄS MER:Stänger av supporter efter rasism

Rashford har i ett mycket välskrivet inlägg på sociala medier kommenterat situationen. ”Jag kan ta kritik för mina prestationer alla dagar i veckan, min straff var inte tillräckligt bra, den skulle ha suttit, men jag kommer aldrig be om ursäkt för vem jag är och var jag kommer ifrån”, skriver han.

ANNONS

LÄS MER:Rashfords första ord efter EM-finalen

Detta är ju självklart. Rashford har mycket att vara stolt över. Fotboll på elitnivå är en extrem meritokrati. Det är bara resultat som räknas. Skulle uttagningen ske på de principer som tangentbordskrigarna tydligen förespråkar skulle England vara ett mycket sämre lag. Förhoppningsvis är detta en insikt som kanske kan komma när baksmällan lättar. Men alla är ju inte mottagliga för rationell argumentation.

LÄS MER:Efter rasismen mot spelarna – nu svarar klubbarna

I måndags meddelade Twitter att över 1 000 tweets raderats och att flera konton stängts av. Men eftersom många av påhoppen torde vara straffbara enligt brittisk lag, kräver nu brittiska myndigheter att Twitter och andra företag ska bistå myndigheterna med att spåra identiteterna bakom de konton som är anonyma. Hatstormen på nätet kan alltså få konsekvenser. Vissa får medalj – andra kan få böter. Man får den utdelning på sin prestation man förtjänar.

LÄS MER:Premiärministern i möte med sociala medier

ANNONS