Del av dyster statistik. Gui Minhai och Dawit Isaak sitter kvar i fängelse.
Del av dyster statistik. Gui Minhai och Dawit Isaak sitter kvar i fängelse.

Karl af Geijerstam: Vi får inte sluta kämpa för Gui Minhai och Dawit Isaak

Svenske journalisten och författaren Dawit Isaak innehar ett dystert rekord. Han är just nu den journalist i världen som suttit längst tid i fängelse. Han och över 500 andra måste släppas fria.

ANNONS

Större delen av världen är rödfärgad i Reportrar Utan Gränsers världskarta. Det innebär att situationen för pressfriheten är ”svår” eller ”mycket allvarlig”. I dag på pressfrihetens dag finns det anledning att uppmärksamma den mycket svåra och rent av livsfarliga situation som många journalister befinner sig i.

Enligt RUG:s senaste statistik sitter 533 journalister fänglade runt om i världen, vilket är ett dystert rekord. Omkring hälften av dem finns i fem länder: Kina, Myanmar, Iran, Vietnam och Belarus. I samband med protesterna efter Mahsa Aminis död har regimen i Iran fängslat över 30 journalister som en del av den politik som går ut på att slå ned så hårt som möjligt mot protesterna. Reportrar utan gränser delar i dag ut Sveriges pressfrihetspris till de iranska journalisterna Nilufar Hamedi och Elaheh Mohammadi, som fängslats för sin rapportering om Mahsa Aminis död. De riskerar nu dödsstraff, anklagade för att ha “spridit propaganda och konspirerat mot rikets säkerhet”.

ANNONS

Kina toppar fortfarande listan, men antalet fängslade journalister har inte ökat förra året. Anledningen är dock inte att Kina på något sätt har blivit ett öppnare eller mer demokratiskt land. Nej, RUG pekar på att censuren och övervakningen har blivit så effektiv i Kina att det inte finns några oppositionella journalister eller media som behöver bestraffas. Chefredaktören för den oppositionella tidningen Apple Daily i Hongkong och sex av reportrarna riskerar livstids fängelse för att konspirera med främmande makt.

I kinesiskt fängelse sitter redan Gui Minhai, den svensk-kinesiska publicisten och författaren som kidnappades av den kinesiska staten och utsattes för en skenrättegång. Journalister som är fängslade är också i livsfara. Baktash Abtin dog i ett iranskt fängelse förra året på grund av att han inte fick tillgång till sjukvård.

57 journalister dödades i tjänsten år 2022, varav 20 i krigszoner. Att avslöja korruption och berätta om organiserad kriminalitet är livsfarligt i många länder. Det är inte bara stater som hotar det fria ordet. Mexiko är ett land där journalister hotas och dödas av kriminella gäng som är starka i stora delar av landet. Över 80 journalister har mördats det senaste decenniet i Mexiko, varav 11 stycken år 2022.

ANNONS

I januari 2022 blev journalisten Roberto Toledo mördad i staden Zitácuaro. Han öppnade dörren till nyhetssajten Monitor Michoacáns redaktion när några män knackade på. Männen sköt ned honom och lämnade platsen. Sajtens advokater krävde statligt skydd, men en anmälan ignorerades. En tid därefter lämnades hotfulla meddelanden till advokatbyrån, undertecknade av den lokala drogkartellen.

LÄS MER:Tyst diplomati och högljudda misstag

Den journalist som suttit fängslad längst tid i hela världen är svensk-eritreanen Dawit Isaak. I mer än 21 år har han varit fängslad, utan rättegång –ett dystert rekord. Svensk diplomati och andra påtryckningar från organisationer har inte fått dessa svenskar fria. Men vi får inte ge upp hoppet och inte sluta påpeka de övergrepp som Kina respektive Eritrea gör sig skyldiga till.

LÄS MER:Hur försvarar du demokratin?

ANNONS