Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Konst i samverkan. Stefan Wingård spelade basklarinett till invigningen av konstverket Non stop som Stefan Rydeen har gjort tillsammans med barnen på Badhusberget.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Badhusberget smyckas med barnens konstverk

Badhusberget i Lysekil är en kreativ plats. Det bevisade områdets yngre generation i söndags när det nya konstverket Non stop Badhusberget invigdes.

Söndagen i Lysekil är molnig men energin är det ingen brist på. Barnen i miljonprogramsområdet Badhusberget är ivriga att visa resultatet av veckans arbete i ateljén. Musikern Patrik Wingård spelar basklarinett vid invigningen av konstverket och barnen leker och ritar med gatukritor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Artworker 4A är ett projekt där konstnärer bjuds in till Badhusberget och får disponera en ateljélägenhet under en tid för att sedan ha en utställning, enligt konceptet "artworker in residence". Projektet leds av Susanne Beyer.

På Badhusberget får barnen och ungdomarna i området komma in i ateljén. Syftet med detta är att främja ömsesidig inspiration mellan konstnärerna och barnen i området. Under föregående vecka har konstnären Stefan Rydeen bott i lägenheten i 4A och tillsammans med barnen gjort verket Non stop Badhusberget. Det som gör detta delprojekt speciellt är att resultatet inte sitter inne i ateljén utan på en av fasaderna där allmänheten kan ta del av det.

– Det är kul att man kan jobba tillsammans med barnen för att skapa något vackert. Jag har skapat och producerar en hel skolgårsmiljö till Asker skola i Örebro tillsammans med elever och personal, och ska i höst börja att rita på ett nytt unikt skolgårdsprojekt för Lekeberg Kommun. Barnen bidrar med mycket kreativitet, säger Stefan Rydeen.

Stefan valde färgerna och stod för den övergripande planeringen av verket Non stop Badhusberget men barnen har själva fått måla med akrylfärg. Varje "prick" är unik, barnen kan peka ut vilken de själva har gjort.

– Vi har valt namnet Non stop Badhusberget lite för att det ser ut som godis. Jag vill också att man ska "smaka" och känna på konsten. Det ska också symbolisera att allt går vidare och det ska vara en hyllning till människorna på berget, säger Stefan Rydeen.

Projektet är enligt Stefan Rydeen bra både för barnens inlärning och för deras självkänsla.

– När barnen målar får de kontakt med ett språk. Självklart är det viktigt att lära sig svenska, engelska och matte men konsten är ett precis lika viktigt språk. Vi ser att det går utför i kunskapstesterna och det är inte konstigt om man tänker på hur de estetiska ämnena behandlas. Vi måste få upp ögonen för att allt detta hänger ihop. Hur ska de kunna hantera livet om de inte har fått lära sig att arbeta med handen, ögat och färgen? säger Stefan Rydeen.

Verket kommer sitta på fasaden i ungefär ett år. Tanken är att Non stop Badhusberget ska fungera som en skiss för ett mer permanent verk som ska tillverkas i mer väderbeständiga material.