Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Spoldosan. Så här ser den ut, Birgitta Olssons uppfinning Spoldosan. Den gav henne utmärkelsen Årets kvinnliga uppfinnare i Sverige år 2008.

Birgitta - en innovativ undersköterska

Birgitta Olssons stora dröm är att helt få arbeta med uppfinningar.

Det går dock inte, av ekonomiska skäl, så hon fortsätter arbeta som undersköterska. Men en femtedel av arbetstiden lägger hon på arbete med idéer från personal i sjukvården.

– Jag lägger tjugo procent av tiden på Innovationsslussen i Västra Götaland. Där är jag en av nio idétransportörer som tar emot idéer och förslag till förbättringar och nya produkter. Vi är två som jobbar främst inom NU-sjukvården. Vi ger stöd och hjälp till dem som behöver komma vidare till färdig produkt, säger Birgitta.

– Det är ett mycket intressant arbete. Jag har egen erfarenhet från den resa jag själv gjort från år tjugohundra till nu med min innovation Spoldosan. Med hjälp av den kan man minska risken för spridning av legionellabakterier i duschen. Den underlättar förebyggande genomspolning av vattenledningssystem och är ett hjälpmedel som underlättar för patienter, personal och andra vid duschning.

– Det har varit mycket jobb med att komma fram till färdig produkt. Och hela tiden behövs förbättringar. Nu jobbar jag med att försöka hitta ett billigare alternativ för väggfästet.

Väntar på vändning

Birgitta vill inte avslöja hur mycket pengar hon lagt ut men det rör sig om ett stort belopp.

– Jag går fortfarande med minus men hoppas på sikt åtminstone få tillbaka mina utlägg. Jag sköter det mesta själv och får nu hjälp med att bygga upp ett försäljningsnät. Den stora svårigheten är att få produkten känd. Det skulle behövas tv-reklam men det är alldeles för dyrt. Det är dock en del på gång så jag har gott hopp om att det ska vända.

Birgitta bor i Torsbyn söder om Färgelanda där hon är född och uppväxt. Efter realexamen blev hon barnflicka i familj i Uddevalla och gick en kurs till sjukvårdsbiträde. I slutet av 80-talet utbildade hon sig till undersköterska.

– Jag gjorde praktik som biträde i Lysekil. Då, i början av 70-talet, var det inte så nådigt för oss elever. Vi fick verkligen veta vår plats och göra många jobb som ingen annan gjorde.

Jobbar ständig natt

År 1988 inledde hon en tjugo år lång karriär som undersköterska på gamla femman, hjärtavdelningen, på sjukhuset i Uddevalla. När den flyttade till Näl 2008 stannade Birgitta kvar i Uddevalla och började på Mäva 1, en avdelning för akut medicinvård av patienter över 75 år med återkommande behov av medicinsk vård.

– Jag jobbar ständig natt och det fungerar bra för mig. Jag trivs mycket bra. Det är stor vårdtyngd med många mycket svårt multisjuka patienter. En del förslitningsskador har jag dragit på mig under mina 40 år i vården. Ett önskemål är mera personal på golvet med hänsyn till vårdtyngden.

– Jag tycker att det är fel att resurserna inte alltid räcker till för att ge de gamla som byggt upp samhället den allra bästa vården.

Som innovatör har Birgitta mycket på gång. Hon är medlem i flera uppfinnarföreningar och tillhör Inkubatorn på Innovatum i Trollhättan.

Gott om idéer

– Där får man hjälp och stöttning att komma vidare med sina idéer. Jag har en massa sådana men måste bromsa mig och ta det lugnt. Det jag gillar att jobba med ska vara enkelt och funktionellt, helst inom hygien och patientsäkerhet.

På en biltur mellan Uddevalla och Trollhättan för några år sedan dök en ny idé upp i skallen på Birgitta.

– Den har med trafiksäkerhet att göra, mer kan jag dessvärre inte avslöja. Men jag har redan ritningar klara för en tillverkning av prototyper.

– En annan sak jag kommit en bra bit på väg med är en hygienprodukt som är tänkt både förebyggande och avlastande för trycksår. Den idén har jag hjälp med av Innovationsslussen. Jag hoppas det blir en bra produkt som kanske blir klar i år.

Kreativ partner

Hon förkovrar sig med nya kurser och har själv varit ute och föreläst lite.

– Just nu håller jag på med en exportkurs och en kurs om upphandling i vården. Det gäller att hela tiden vidareutbilda sig för att hänga med.

– Jag tycker det är väldigt kul att vara kreativ och att arbeta med innovationer. Jag har god hjälp av min kreative man Lennart som har en stor del i utvecklingen av Spoldosan. Han sköter mest det praktiska som packning och logistik.

Heltidsjobbet på sjukhuset och arbetet i den egna firman Torso Innovation AB upptar det mesta av hennes tid.

– När jag kopplar av handarbetar jag gärna, broderar och stickar. Ibland är jag ute på någon marknad men det mesta ger jag bort.