Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Västkustfiskare. Räkfiskaren Jan-Olof Hellberg på Resö och kräftfiskaren Charles Olsson i Grebbestad är kritiska till WWF.

Bistra tankar om fiskguidens rådgivning

Det fiskeribranschen befarat blev verklighet och därmed rädslan för fortsatt sjunkande räkpriser. – Det här är bara rena pr-kuppen av Världsnaturfonden, som vill ha fler betalande medlemmar, säger räkfiskaren Jan-Olof Hellberg.

Skaldjurfiskarna Jan-Olof Hellberg och Charles Olsson är inte glada åt WWF:s slutsatser.

– Här fiskar vi på de största bestånden av räka som någonsin funnits här uppe och så kommer de och påstår att vi inte kan sköta fisket och bestånden. Jag hoppas att vanligt folk kan hålla isär begreppen, säger Hellberg.

Han säger, att även om det förekommer visst utkast, förstår han inte att WWF inte ser till realiteterna inom räkfisket.

Kräftfiskaren Charles Olsson med Grebbestad som hemmahamn blir märkbart irriterad över att hans selektiva trålfiske inte får bli grönt.

– Det här är ändå bara trams och de saknar trovärdighet. Vi här i Bohuslän fiskar ju mest selektivt i hela EU, ändå godkänner inte WWF detta.

– De slår ner på räkfisket. För två år sedan påstods det att vi utrotade räkorna. Det var fel men trots det har många åtgärder vidtagits. Lika förbannat sätter de rött ljus på räkfisket, utan att ta hänsyn till att internationella havsforskningsrådet menar att läget är mycket gott, säger Charles Olsson.

– När det gäller kräftfisket har vi rist i trålarna. Det är grunden till att vi åstadkommer det bästa miljöfisket efter havskräfta i hela världen.

Fiskbranschens ordförande Yngve Björkman beklagar, att fiskguiden är svår.

– De borde nöja sig med att uppmana konsumenter att välja fisk med miljömärkning, punkt slut. Dagens fiskguide är så omfattande att många inte orkar läsa råden.