Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Saliga. Göran Hahne intervjuas av det holländska tv-teamet, som enligt honom var saliga över upplevelsen ombord på M/S Soten.

Bohuslänsk sälsafari på holländsk tv

Holländarna är redan frekventa besökare på M/S Sotens sälsafariturer. Nu uppmärksammas det ytterligare sedan landets motsvarighet till Aktuellt varit ombord och filmat.

Förutsättningarna kunde inte ha varit bättre när skepparen Göran Hahne tog med sig tv-teamet från den statliga tv-kanalen NOS i lördags morse.

– Vi hade en sagolik tur med vädret. Hela havet låg spegelblankt och de fick fantastiskt material med sig hem, säger Göran Hahne.

Det dröjde inte länge förrän sälarna kryllade framför ögonen på de holländska gästerna, och nog kände han en stolthet över att få visa upp djuren i den unika miljön. Teamet var fascinerat av hur nära sälarna kom.

– Precis som vanligt kom vi ungefär 20 meter från flockarna, och de är totalt trygga med oss. Självklart ska vi inte förstöra en sådan naturresurs. Reportern var väldigt påläst och tog bland annat upp frågan om säljakten och fiskarnas irritation över förstörda redskap. Det är väl lite mer av ett Östersjöproblem, men det var intressant att de tog upp det.

Inslaget ska visas i den holländska motsvarigheten till Aktuellt, men det är inte klart när det blir. Göran Hahne hoppas att det ska få fler att få upp ögonen för sälsafarit och kusten i stort.

– En fjärdedel av våra besökare är tyskar och holländare, men det här väcker förhoppningsvis tankar hos ännu fler. Det behövs ju inte att många procent ser det för att det ska göra skillnad för oss, säger han.