Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bohusledens hemsida som den ser ut nu.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Bohusledens sajt räddades

Hemsidan för Bohusleden riskerade att släckas – precis när vandringssäsongen skulle inledas. Nu har den räddats – av Uddevalla kommun.

Skälet till nedläggningshotet var att Västkuststiftelsen, som hittills drivit sidan, har avsagt sig allt samordningsansvar för Bohusleden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Bohusläningen kunde redan för ett år sedan berätta att den populära leden riskerar att gå en osäker framtid till mötes. Västkuststiftelsen hade då lämnat besked om att man efter närmare 30 år inte avser att fortsätta engagemanget i Bohusleden.

Stiftelsen har under den här tiden haft en rad samordnande uppgifter som omfattat bland annat informationsmaterial, skyltar och informationstavlor med enhetlig utformning. Genom EU-projektet Nordsjöleden knöts Bohus-leden ihop med andra länder kring Nordsjön. En hemsida tillkom under projektet med information på svenska, tyska och engelska. Stiftelsens kansli har också arrangerat träffar med kommunerna och svarat för kontakter med allmänheten.

Men nu är det definitivt slut.

– Vi saknar resurser för att fortsätta med detta, förklarar Lars Strandberg på Västkuststiftelsen.

Kommunerna, som gemensamt ansvarar för ledens delar, och Västsvenska turistrådet togs på sängen och för hemsidan var omedelbara åtgärder nödvändiga.

– Vandringssäsongen börjar nu och Bohusleden har blivit ett begrepp. Intresset för Bohusleden är stort, inte bara bland nationella vandrare utan också internationella vandringsturister som nu planerar årets resor. Att ge dem aktuell och relevant information är viktigt och många vänder sig till sajten för information, säger Anders Krylberg, den som är kontaktperson för leden på Uddevalla kommun.

Det blev också Uddevalla kommun som i sista stund löste frågan om ägandet av domänen bohus- leden.se och övertagandet av sajtens innehåll.

– Övertagandet är tillfälligt. Sajten ska rulla vidare i väntan på att innehållet redigeras och får ny design. Under tiden ska vi tillsammans med de andra inblandade kommunerna hitta arbetsformer för sajten och hur arbetet med leden som helhet ska samordnas i framtiden, säger Anders Krylberg.