Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

ANDRA BOKEN. Nu kommer den andra boken om bygdelivet. Den här gången är det ett större område i HEdekas som beskrivs.

Bok om torparliv i Sörbygden

Har var livet för torpare under 1800-talet och vilka var det som bodde i gårdarna? När Ewa Alfredsson från Hedekas nu ger ut sin andra bok om Sörbygden är det torparlivet som beskrivs.

Hon vill bevara historien om Hede Socken och Sörbygden i Munkedal. Om hur fattigdomen drabbade människorna och om barnadödligheten. Att många dog i TBC och i spanska sjukan.

– Det är otroligt viktigt att skriva om. För de som kan berätta om hur det var förr lever snart inte längre. Jag är ju ute fem i tolv om det här, säger Ewa Alfredsson.

Det är ett tidsdokument om livet i det gamla bondesamhället. Hennes förra bok som kom ut 2012 handlade om ett mindre område. Nu skriver hon om ett större och beskriver mer detaljerat om vilka som faktiskt bodde i stugorna öster om vägen mellan Munkedal och Hedekas.

– Det är klart att om det var din farfar som bodde där tycker du det är extra roligt men själva historien kan man ju flytta till vilken ort som helst, säger Ewa Alfredsson.

Intresset för den här tiden och för sociala strukturer har hon alltid haft.

– Nu tänker jag att hela historien om det här området är berättad och det känns fantastiskt bra. Jag fick inte med allt i förra, säger hon.

Under sommaren kommer hon att hålla i guidade turer i området och berätta om hur livet var under 1800-talet.

– Intresset från andra är stort. Ungdomar tänker kanske inte på det här. Men ju äldre man blir funderar man i de banorna om var man kommer ifrån och jag kan inte hålla mig från att berätta om det här.