Som köpare är du skyldig att undersöka bostadsrätten för att upptäcka eventuella fel.
Som köpare är du skyldig att undersöka bostadsrätten för att upptäcka eventuella fel. Bild: Julia Engström / TT

Besiktningsmannens bästa råd inför köp av bostadsrätt

Som köpare av en bostadsrätt är man skyldig att undersöka bostaden för att upptäcka eventuella fel. Det finns några saker som är viktiga att titta på innan kontraktet skrivs på, men vilka kan vara svårt att veta. Martin Ivarsson, besiktningstekniker, ger här sina bästa tips på hur du slipper överraskningar som kan bli dyra.

ANNONS

När man ska köpa en bostadsrätt är det mycket att fundera på innan kontraktet skrivs på. Det räcker inte med att den är snyggt inredd och har ett perfekt läge. Förutom den ekonomiska biten bör du som köpare ta reda på lägenhetens skick för att inte råka ut för trista överraskningar i framtiden.

– Som köpare har du en mycket större undersökningsplikt än vad säljaren har upplysningsskyldighet, självklart är det så att om du brustit i din undersökningsplikt, så har du försatt din chans till stora delar att förhandla med säljaren, säger Martin Ivarsson, besiktningstekniker på Anticimex.

Att använda sig av en besiktningsman är ett alternativ, vilket få dock använder sig av.

ANNONS

– Det är väldigt ovanligt med besiktning av bostadsrätt för det går så fort vid en försäljning, kan man lite om sina skyldigheter tycker jag det är vårdslöst att inte göra det.

Vad tycker du en köpare ska titta efter vid köp av en bostadsrätt?

– Framför allt tycker jag det är våtrum man ska kolla, för där är det många som gjort saker själva. Tätskiktet i ett våtrum är det viktigaste. Är renoveringarna inte utförda fackmässigt, kan det ge fuktskador, bli blött i grannens tak och försäkringsbolaget kan neka dig ersättning, säger Martin Ivarsson

Martin Ivarsson råder köpare att ta reda på om stambyte gjorts eller kommer att göras framöver.

– För om du gjort ett badrum för ett par hundra tusen kronor och sen ska föreningen byta stammar blir det är inte så kul.

Om renoveringarna är utförda av en fackman ska det finnas ett kvalitetsdokument att ta del av. Där går det att se vilka system som använts, och kan kontrollera dem. Som vilken brunn och vilket tätskikt man jobbat med, enligt Martin Ivarsson.

Titta på underhållsplanen

Hans råd är att även ta del av en bostadsrättsföreningens underhållsplan, för ska de byta fönster, tak eller fasad kan det ge en högre avgift.

ANNONS

Men det är inte bara våtrum som är viktiga att titta på, felinstallerad el kan innebära en brandrisk.

– Det är ofta jag ser vid ombyggnationer av kök att man dragit elen själv, och det är rent farliga installationer, säger Martin Ivarsson.

Han berättar att ett mäklarföretag har startat en försäkring som innefattar en besiktning av bostadsrätter så han hoppas synen på besiktningar kommer att förändras.

Checklista inför köpet:

Kontrollera tätskiktet i våtrummen.

Läs bostadsrättsföreningens underhållsplan.

Ta reda på om stambyte är gjort eller ska göras.

Att renoveringarna är fackmässigt utförda.

Fråga efter kvalitetsdokument.

ANNONS