Stöp dina egna ljus till jul

Att stöpa egna ljus är kreativt och rogivande. Proffspysslaren Katarina Hörnberg delar med sig av sina bästa tips för ett klassiskt julpyssel.

ANNONS
|

Att Katarina Hörnberg är proffspysslare är uppenbart. Hemma hos henne står det riktiga ljusstöpningskärl på spisen, höga och smala för att kunna skapa de där långa, eleganta ljusen som är så fina att ge bort.

– Jag köpte riktiga i en pysselbutik till slut, eftersom det var så svårt att göra långa ljus utan. Annars kan jag varmt rekommendera sådana där stora konservburkar som man kan tigga till sig från pizzerian. De är perfekta för kortare ljus, säger Katarina Hörnberg.

Hon har alltid varit pysslig, precis som hela hennes släkt. I familjen anlitar man inte hantverkare, man gör det själv och som barn har hon stått på marknader och sålt hemmagjorda saker tillsammans med sin mormor. Även fast Katarina hamnade i ett administrativt yrke på kontor, fanns pysslet alltid med parallellt. Till slut startade hon ett företag vid sidan om jobbet där hon sålde sina handgjorda saker.

ANNONS

– Jag älskar också att skapa tillsammans med andra och ordnar pysselkvällar för vännerna till jul och påsk.

Fylla funktion

Katarina Hörnberg föredrar ”pyssel med funktion”, att göra saker som faktiskt går att använda. Gjuta tvålar, göra badbomber – och stöpa ljus.

– Jag har nog testat alla varianter – ljus i ostronskal till nyår, geléljus med små föremål i och de klassiska vita som jag gör i dag, säger Katarina.

KATARINA HÖRNBERG

Ålder: 47 år. Familj: Make och tre döttrar, 18, 16 och 9 år gamla. Bor: Järla Sjö utanför Stockholm. Gör: Kreatör och barnskötare. Blogg: DIYSweden.se.

Hennes första kontakt med ljusstöpning var på en kvällskurs. Hon blev biten och via otaliga försök som hon gjorde för sin blogg har hon lärt sig de flesta knepen.

– Fast den där fina böjen i flerarmade ljus har jag inte riktigt fått kläm på. Jag tror att det beror på att man behöver så stora kärl för att få plats att doppa dem.

LÄS MER:Här är guldkornen bland årets julmarknader i Göteborg

Rätt utrustning

Första gången rekommenderar Katarina att man använder ett färdigt kit med ljusmassa och vekar från en pysselbutik.

– Det är skönt att få ett fint resultat så att man får mersmak. Det är lättjobbat när konsistensen blir bra och vekarna har rätt tjocklek.

När man har blivit varm i kläderna däremot finns det mycket man kan prova. Blanda i färgpulver i ljusmassan, sprejmåla eller rita på de färdiga ljusen eller använda av bivax. Det är ett roligt och väldoftande alternativ.

ANNONS

För att stöpa ljus behövs ljusmassa med paraffin i. Ren stearin är svårare att lyckas med, även om det är bättre för miljön. Vill man återanvända sina stearinstumpar är det bättre att gjuta nya ljus i stället för att stöpa. Gjuta gör man genom att smälta dem i vattenbad och hälla i formar.

Skaparkraft

Tjusningen med att stöpa själv handlar om tillfredsställelsen att skapa något med sina egna händer.

– Jag tycker det är vackert att man ser att de är handgjorda. Det är kul att dekorera dem med saker man har hemma – bokpapper, band eller något från naturen. De blir en perfekt gå bort-present. Mycket mer personligt än en flaska vin – och alla behöver ju ljus.

Fem tips för ljusstöpningen

1. Ha gott om tid! Bara att smälta ljusmassan tar cirka 1,5 timme. Ljusen ska gärna vila över natten när de är klara.

2. Värm ALDRIG ljusmassa direkt på spisen, utan alltid i vattenbad. Håll gärna fönster stängda – drag orsakar bubblor.

3. Knyt fast en mutter längst ned på varje veke för att hålla den rak. Klipp bort muttern så fort veken stelnat.

4. Låt ljuset svalna lite mellan varje dopp. Är det för varmt smälter massan av igen och det blir inte tjockare av doppen. Känn med handen.

5. Cirka 30 dopp krävs för ett normaltjockt ljus. Gör du många åt gången kan du gå varvet runt – då har de första ljusen svalnat tillräckligt för att doppas på nytt.

Detta behöver du

Ljusmassa. Det finns färdiga kit i pysselbutiker.

Vekar i rätt tjocklek. För smal veke gör att ljuset bara brinner i mitten och blir som ett ”rör”.

Stora muttrar, eller liknande, som tyngder.

Blompinnar att knyta fast vekarna i när man doppar.

Kärl att smälta ljusmassan i, djupa nog för hela ljusets längd. Stora konservburkar fungerar utmärkt.

Stor kastrull för vattenbadet. Den ska vara stor nog att rymma ljusmassekärlet.

Eventuellt en ”byggklämma”, tving eller liknande att hålla fast kärlet i kastrullen med, så att det inte flyter upp.

Termometer. Vattnet ska inte överstiga 70 grader.

Någonstans att hänga ljusen medan de svalnar.

ANNONS