Tänk på det här innan du köper bostadsrätt

En bostadsrätt är knappast något man bör köpa i en handvändning om man inte har obegränsade tillgångar. En mäklare och en privatekonom berättar hur du gör för att ditt livs största ekonomiska affär inte ska bli en ekonomisk katastrof.

ANNONS

Hemnet har luslästs, otaliga bostadsannonser med glättiga bilder har gåtts igenom och bostadsvisningarna har varit många. Men äntligen har du hittat drömlägenheten, den är helt perfekt, och finns till ett överkomligt pris, då är det väl bara att slå till, eller?

Nja kanske inte, innan kontraktet ska skrivas på finns det en hel del saker att tänka på som: lån, ränta, amortering och bostadsrättsbesiktning. Vad har du råd med och hur mår lägenheten helt enkelt.

Kontantinsats på 15 procent

Innan du ens hittat drömlägenheten, ta kontakt med banken för ett lånelöfte, vilket är en hint om hur mycket banken anser du kan låna. Men löftet är färskvara, det gäller i sex månader under förutsättning att inkomsten inte förändras.

ANNONS

För att få köpa en bostad i dag måste alla lägga en kontantinsats på 15 procent av priset och vara beredd att amortera flera procent på lånet. Hur mycket beror på hur mycket du lånar i förhållande till bostadens värde och din inkomst. Att maxlåna kan ge konsekvenser på vad du sen har råd att resa för, handla för och gå på krogen för.

– Man måste förstå att köper man på maxgränsen för vad man får låna, då gör man ett val, att man kanske får avstå från vissa saker för att ha råd. Livet ska levas, man ska ju inte bara bo, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.
Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Mäklarens bästa råd

Niklas Kocev är försäljningschef på Lundin Fastighetsbyrå har jobbat som mäklare sedan 2009, och mött många köpare genom åren. Han delar med sig av sina bästa råd inför det första lägenhetsköpet.

Han tycker först och främst att se till att ha lånelöfte från sin bank för att veta ungefär hur mycket pengar man kan få låna. Att träffa en personlig bankman är hans råd.

– Hur skulle exempelvis en räntehöjning förändra levnadsstandarden, säger han.

Att även titta på fler och olika sorters lägenheter och områden innan man slår till är viktigt, ta inte första bästa.

ANNONS

– För ju mer information och erfarenhet man har, desto bättre beslut tar man.

Det är även viktigt att använda sin undersökningsplikt, det betyder att det är du som ska hitta fel och brister i bostaden. Titta extra noga på kök och badrum tycker han, och fråga om renoveringarna är gjorda av en fackman.

Niklas Kocev säger det är viktigt att ta del av informationen om bostadsrättsföreningen, som vilka renoveringar som gjorts och vilka som är på gång, hur mycket de har i lån per kvadratmeter, läsa in sig på årsredovisningen, för man äger inte bara sin lägenhet, utan äger en andel i en ekonomisk förening.

Spräck inte budgeten

– Behöver föreningen till exempel låna tio miljoner till en renovering kan det påverka månadsavgiften beroende på föreningens storlek. När det gäller bostadsrätter som är i behov av renovering, så har förstagångsköpare sällan så stor erfarenhet av renoveringar, vilket kan göra att renoveringsbudgeten snabbt kan överskridas.

Niklas Kocev  har jobbat som mäklare sedan 2009.
Niklas Kocev har jobbat som mäklare sedan 2009.

– Det är lätt att räkna på vad ett kök kostar, men vad kostar det i slutändan. Ta in offerter från hantverkare för att veta vad den totala slutnotan blir.

Han råder köparna att tänka ett steg längre, för att bo kvar i den första lägenheten hela livet är inte sannolikt, utan tänk på hur en framtida köpare uppfattar bostaden. Alla vill kanske inte ha ett rött kök, det kan begränsa en framtida målgrupp.

ANNONS

Han uppmanar alla att läsa all tillgänglig information som finns om bostaden för att undvika överraskningar. Och förstår man inte ska man ställa frågor, och inte gissa. Slutligen gäller alltid det klassiska rådet. Läge, läge läge.

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea har några råd till förstagångsköpare:

• Man måste inte låna till maxgränsen bara för att man får.

• Fundera på om det finns en bra lägenhet till ett lägre pris, ha is i magen.

• Bygg upp en buffert för oförutsedda utgifter, som när något går sönder eller vid en sjukskrivning då inkomsten blir mindre. Och till räntan när den går upp framöver. Eller till en renovering. Gör inte slut på alla pengarna varje månad.

• Spara en summa som dras direkt när lönen kommit.

ANNONS