Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Beskedet att bygget av lyxbostäderna på Uddenområdet stoppas, togs emot med smattrande applåder från ortsbefolkningen i ett fullsatt Folkets Hus.

Bostadsbygget på Udden stoppas

Bygget av lyxbostäderna på Udden stoppas.Kommunalrådet Mats Abrahamsson (M) lämnade det, för många, överraskande beskedet inför ett fullsatt Folkets hus i går kväll.– Vi har fört samtal med Peab de senaste två dagarna. Vi är överrens – de fullföljer inte bygget av lägenheterna.

Demonstranterna var sammanbitna och taggade till tusen. Plakat fanns uppställda utanför lokalerna och ett bildspel hade gjorts i ordning för att visa effekterna av ett bostadsbygge på Udden.

Men efter Mats Abrahamssons besked vände mungiporna uppåt bland mötesdeltagarna och smattrande applåder hördes lång väg.

– Det här var fantastiskt, sa någon.

– Det trodde jag inte, sa en annan.

– De vågade inte gå emot oss ett valår, sa en tredje.

Och Mats Abrahamsson medgav för Bohusläningen att det besked han lämnade under gårdagskvällen, åtminstone till en liten del, berodde på att det är val om en och en halv vecka.

– Det har alltid funnits med att det snart är val. Men det är inte huvudanledningen. Uddenfrågan har trissats upp allt eftersom och utvecklingen av det här projektet var inte på rätt väg. Vi kände oss tvungna att lämna ett tydligt svar här ikväll.

Mats Abrahamsson fortsatte.

– Men jag vill också göra klart att kommunen inte bryter något avtal med Peab i och med detta. Vi har suttit ner vid borden och förhandlat med Peab för att lösa de frågeställningar som varit. Peab kommer inte att kräva något ersättningsanspråk för att bygget inte blir av.

Samtalsledaren Dan-Eric Mattsson, en av personerna bakom protestaktionerna mot bygget, utbrast.

– Förtjusande besked! Fantastiskt!

Oppositionsrådet Britt Wall, S, var också glad över beskedet.

– Jag förstod att något var på gång och vi är naturligtvis oerhört glada. Det är första gången vi får med oss allianspartierna i en stor fråga, menade Britt Wall och syftade på att partiet ändrat sin inställning till Uddenprojektet redan för en dryg vecka sedan.

Avslutningsvis frågade Mats Abrahamsson mötesdeltagarna om de ville att det skulle byggas någonting alls på Udden.

– Ni som inte tycker det, räck upp en hand, sa kommunalrådet.

En skog av händer räcktes upp mot skyarna.

– Då, så. Då vet vi det och ska det med detta inför kommande diskussioner kring detaljplanen.