Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Therese Lindvall vill ge sina söner Lex och Logan meningsfull skärmtid. ”Vi har testat andra liknande appar men barnen väljer Zcooly och det tror jag har att göra med att det både är ett roligt spel och matematiska övningar”.
Therese Lindvall vill ge sina söner Lex och Logan meningsfull skärmtid. ”Vi har testat andra liknande appar men barnen väljer Zcooly och det tror jag har att göra med att det både är ett roligt spel och matematiska övningar”.

Bröderna Lex och Logan lär sig matte i populärt spel

Appen Zcooly, som såg dagens ljus i Ale för tio år sedan, lär allt fler barn matte redan i tidig ålder. För bröderna Lex, 8, och Logan, 4, innebär spelet värdefull skärmtid.
– Jag tror verkligen att appen ger dem stora fördelar i framtiden, säger mamma Therese Lindvall från Göteborg.

För ett par år sedan fick Therese och hennes man ett erbjudande om att testa appen Zcooly, ett interaktivt speläventyr med huvudsyftet att lära barn matematik.

– Lex skulle börja skolan och eftersom vi pratade mycket siffror och bokstäver hemma kom det väldigt lägligt. Vi blev nyfikna, berättar hon.

Sedan dess har spelet använts flitigt. Och inte bara av storebror.

– Logan vill ju göra allt som storebror gör och även han tycker det är roligt. På den första nivån i spelet Räknepatrullen handlar det bland annat om att ge livbojar till hamstrar i rätt ordning, men han har även lärt sig en del geometri på nästa nivå. Att han lär sig saker som former tidigt gör ju att det kommer bli lättare för honom med matte längre fram, säger Therese.

Storebror Lex, 8, visar Logan, 4, en ny utmaning i Zcooly.
Storebror Lex, 8, visar Logan, 4, en ny utmaning i Zcooly.

Svårt att begränsa skärmtid

Precis som många andra föräldrar brottas hon med funderingar kring att begränsa skärmtid. Men det är inte alltid så enkelt.

– Då känns det viktigt att skärmtiden åtminstone är vettig och att den känns värdefull. Zcooly är mycket mer än ett roligt spel där du går runt med din avatar i olika världar. Spelet gör även att barnen i tidig ålder lär sig ett ämne som är väldigt viktigt.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Zcooly och prova spelet gratis fram till midsommar

”I spelet får du feedback direkt”

Chäthrin Wadström, som tidigare arbetat som pedagog i Ale kommun, skapade Zcooly tillsammans med sin son Jonathan 2012. Hon såg ett stort behov av att komplettera skolans arbete med ett pedagogiskt spel, anpassat efter vårt digitala samhälle.

– Sitter man i ett klassrum till exempel och har ett problem, där man inte vet om man gjort rätt eller fel – så kan det ta lång tid att vänta på sin tur. Det tror jag att de flesta känner igen sig i. I spelet får du feedback direkt om du är rätt eller fel ute.

Varför blev det fokus på just matte?

– Matte är väldigt svårt för många barn. Kan man då göra det i en spelmiljö, i den kontexten att barnen hittar glädje av det – är det väldigt bra. Genom Zcooly går barnen över tröskeln där man inser att matte inte behöver vara tråkigt.

Håller föräldrarna uppdaterade

Chäthrin berättar att det varit viktigt för dem att skapa meningsfull skärmtid och att samtidigt engagera föräldrarna till att vara delaktiga i det barnen gör.

– Vi skickar mejl till föräldrar varje vecka där de får information om hur mycket barnet har spelat och lärt sig. Sen får också föräldrar pedagogiska tips av oss, till exempel hur man kan lyfta matematiken i vardagen.

Hon blir glad när hon får höra att Logan fastnat för appen redan som 4-åring.

– Att skapa innehåll som även passar barn som är yngre än 5 är en dröm vi har och som vi hoppas vara ganska nära. Det är jätteviktigt att lära sig att det kan vara roligt med matte.

Förbereder barnen inför skolan

Therese Lindvall är övertygad om att familjen kommer fortsätta prenumerera på Zcooly.

– Som föräldrar ser vi en stor skillnad mot när vi var små. I dag ska barnen kunna så mycket mer redan när de börjar ”nollan”. Så att kunna förbereda våra pojkar på bästa sätt, utan att ge dem stresspåslag eller tvinga dem till någonting, känns jättebra.

Det här är Zcooly

Appen Zcooly är en samling av 300 olika spelövningar inom matematik anpassade efter barn mellan 5 och 12 år. Barnen väljer en avatar som de sedan går runt med mellan färgglada och händelserika världar. Zcooly följer läroplanen samtidigt som spelet lockar till skratt. I dagsläget har 80 000 barn lärt sig matematik med Zcooly.