Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Branden som förstörde ett gatukök började troligtvis i lokalens omklädningsrum alternativt kontor tror räddningstjänsten.

Branden misstänks vara anlagd

En våldsam brand utbröt i Hamngrillen natten till onsdag. Lågorna skadade även ovanliggande Restaurang Baden. Polisen misstänker att den var anlagd.

– Herregud, jag tror inte att det är sant.
Hamngrillens ägare Kemal Atay fick samtalet vid ett på natten och kastade sig fort i bilen från Göteborg. När han kom fram till Kungshamn vid halv tre–tiden stod hans gatukök fortfarande i lågor.
– Det är jättetråkigt. Jag vet inte vad som har hänt. Det måste handla om en kortslutning eller något med elementen, säger Kemal Atay.

30 personer
Räddningstjänsten larmades vid halv ett. 30 personer jobbade fram till sju på morgonen med att släcka de öppna lågorna. Elden spred sig upp på fasaden och sprängde även ett fönster i den ovanliggande baren/nattklubben Baden.
– Vi kom precis i rätt tid. Hade elden kommit in genom fönstret hade övervåningen också blivit övertänd, säger Peter Bergman, räddningschef i Sotenäs.
En av de första på plats var Ramasan Salem. Han arbetade i gatuköket på kvällen och stängde det vid elva.
– Jag kollade ut genom fönstret på min lägenhet och såg att brandbilar hade stannat till utanför grillen. Jag sprang dit direkt, men det fanns inte så mycket jag kunde göra. Jag försökte hjälpa till. Jag har inte sovit på hela natten, säger han vid lunchtid på onsdagen.
Badens golv blev brandskadat. En person evakuerades även ur en närliggande lägenhet på grund av brandrisken. En djuraffär och en heminredningsbutik som tillhör samma byggnad har stängts på grund av rökskador. Butikerna delade ventilationssystem med gatuköket och fick in brandrök den vägen.
– Det här är tråkigt naturligtvis. Jag vet inte exakt vad som händer nu. Men att hålla stängt är aldrig roligt, säger Robert Gustavsson, som äger heminredningsbutiken.

Mordbrand
Räddningstjänsten tror inte att branden startade i själva grillen, utan antagligen någonstans ifrån rummet bakom köket.
Polisen rubricerar brottet som mordbrand och branden misstänks vara anlagd.
– Vi har gjort en teknisk undersökning under dagen och kommer fortsätta i morgon. Först då kan vi avgöra om den har naturliga eller onaturliga orsaker, säger Anders Ragnesten, chef för krimavdelningen i Uddevalla.