Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Campingar förlorar i husbilsfusket

Husbilsturismen ökar. Men många fuskparkerar i Sotenäs. Förlorare är campingar – som nu vill att kommunen ska rycka in. – Det handlar om tio­tusentals kronor för varje camping, säger en person till Bohusläningen.

Flera campingägare är missnöjda med hur kommunen sköter husbilsturismen. Det visar en rundringning som Bohusläningen genomfört.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Vi har i flera år haft möten med kommunen, men det har inte blivit bättre. Det känns som man skjuter frågan framåt hela tiden, säger en person.

Ingen som Bohusläningen varit i kontakt med vill framträda med namn eftersom frågan är extremet känslig. Men alla beskriver en liknande bild; campingarna i Sotenäs går varje ­säsong miste om hundra­tusentals kronor på grund av husbilsfusket.

– Samtidigt ska man ­komma ihåg att många ­sköter sig, men visst förlorar vi pengar.

Var tredje betalar

Husbilsturismen har ökat markant de senaste åren. Men flera husbilsägare väljer att övernatta gratis på någon av kommunens parkeringar, något som inte är tillåtet. En uppskattning från turistrådet säger att bara var tredje husbilsövernattning är betald – resten är rent husbilsfusk.

– Många husbilsägare vet precis vad de kan övernatta gratis och inte, säger en person.

Och campingägarna är besvikna på kommunen för att de låtit situationen med husbilar gått för långt. ­Under våren hölls flera ­möten för att lösa situationen med husbilarna. Man diskuterade att strypa husbilsfusket med flera metoder. Dels med fler inhyrda parkeringsvakter men också skyltar med hänvisning till campingar och rena bommar på kommunens parkeringar. Men i sista stund stoppade kommunen planerna.

– Vi lägger ner mycket pengar i vår verksamhet, medan kommunen ser ­mellan fingrarna när husbilsägarna parkerar gratis i kommunen. Sotenäspolitik­erna borde stödja oss, säger en person.

Kommunalrådet Mats Abrahamsson (M) vill inte kalla husbilsfusket ett problem, men säger att det finns problemfrågeställningar.

– Jag kan uppleva att det blir besvärande när man ockuperar vissa parkeringar och tar ytor i anspråk. Men det får inte bli vi och dom, man måste ha en ­positiv grundsyn i detta.

Har Sotenäs gjort tillräckligt för att förhindra husbilsfusket?

– Frågan är komplicerad eftersom det är positivt att de kommer hit och turistar. Men vi kan säkert göra mer.

Vad?

– Det kan bli aktuellt med fler områden för att arrendera ut. Husbilsparkeringar är inget som kommunen ska syssla med, det finns andra som gör det bättre.