Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Tiggeri kan förbjudas, anser skribenten.

Därför är det bra med förbud mot tiggeri

Sverigedemokraterna: Tillåter vi tiggeri kommer dessa personer troligen aldrig få ett riktigt jobb

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik till Elisabeth Eriksson 29 januari

LÄS MER: Därför är tiggeriförbud en dålig idé

Hej Elisabeth och tack för din insändare! Alltid kul med engagerade kommuninvånare.

För att besvara dina frågor så är tiggeriförbudet självklart ingen ensam lösning på tiggeriproblemet, däremot tror vi att det är en liten del av lösningen. Den större delen av lösningen vore om vi kunde få deras egna regeringar att ta tag i problemen. Vi kan ta Rumänien som exempel. De får ungefär 51 miljarder under en 6-års period genom EU för att ta hand om sina fattiga genom diverse socialfonder, pengar som mer än väl borde räcka för att lyfta personerna ur sin fattigdom. Problemet är att EU inte sätter tillräckligt stor press på ländernas regeringar så de gör inte tillräckligt.

När förbudet väl är genomfört så finns det självfallet en problematik i att tiggarna kan flytta till andra kommuner som inte har förbud mot tiggeri, den lösningen ligger inte hos oss i Munkedal utan på varje enskild kommun, men kanske framförallt på riksnivå. Det bästa vore givetvis ett nationellt tiggeriförbud vilket vi förespråkar.

Att stillatigande tillåta tiggeri är att cementera personerna i fattigdom. Tillåter vi tiggeri kommer dessa personer troligen aldrig få ett riktigt jobb, varken i Sverige eller i sina hemländer. Ansvaret för tiggarna ligger som du säger i deras hemländer. Deras hemländer kan vi påverka genom att tiggeri inte tillåts här så de stannar i sina hemländer, och därmed blir ett nationellt problem som dem måste ta tag i. Som sagt vi ger redan tillräckliga resurser till hemländerna de måste bara användas rätt.

Pontus Reuterbratt

Vice gruppledare SD Munkedal