Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

De hetaste boktipsen för semestern

Har du inte koll på de hetaste böckerna som ska läsas i sommar? Oroa dig inte, bibliotekarierna på Dalabergs bibliotek ger oss sina bästa sommartips.

Under semestertider är det en svensk tradition att plöja igenom högen med böcker man har samlat på sig under året. Men vad är det för böcker svenskarna läser i stugorna? Bohusläningen tog hjälp av bibliotekarierna Ulla-Carin Andersson och Karin Beckman-Lind på Dalabergs bibliotek för att reda ut sommarens hetaste trender i litteraturens värld.

– Till sommaren kommer ju radions Sommar i P1, vilket vi märker här på biblioteket, säger Ulla-Carin, och lägger fram titlar av sommarpratarna Negra Efendić, Ann-Helén Laestadius, Linda Boström Knausgård och Malin Persson Giolito.

Det extra skyltfönster som det populära radioprogrammet ger författarna är märkbart. Även andra, mycket tråkigare, omständigheter har gett författare ökad popularitet – den nyligen avlidne Michael Nyqvists självbiografiska Dansa för oss är en av sommarens mest lånade böcker.

De båda bibliotekarierna har även noterat en ny trend hos svenska författare.
– Ta författare som Kristina Ohlsson och Mats Strandberg, de skriver jättebra vuxenböcker. Men på senare år har de även börjat med att skriva barn- och ungdomsböcker som också är hur bra som helst, förklarar Karin. Det är något vi har tänkt på.

– Ja, och att det kommer många nya spännande thrillers i alla kategorier, fyller Ulla-Carin i. Mycket om zombies, spöken och lite övernaturliga saker.

– Vi kallar genren mysrysare, lite övernaturliga saker som händer, men inte för ruskigt, säger Karin, och visar upp Ingelin Angerborns Fyr 137 som förklarande exempel. 

Förutom mysrysarna går som vanligt deckare och nyligen filmatiserade böcker bra, till exempelvis Alicia Vikander-filmerna Tulpanfeber och Fyren mellan haven. Men även en ny genre har smugit sig in bland favoriterna.

– Det är inte bara deckare, historiska romaner och feelgoodböcker som går bra längre, vi har märkt av ett sug efter böcker som griper tag i en, och avhandlar moraliska och etiska frågor, säger Ulla-Carin. 

Böckerna, som är av existentiell och mindfulness-karaktär, kan vara något otippade bladvändare, och en genre som är på uppgång, enligt Ulla-Carin. Hennes hetaste sommartips för vuxna avspeglar sig i denna typ av bok.

– En av mina absoluta favoriter är Låt vargarna komma, Carol Rifka Brunts debutroman. En fantastisk historia som handlar om en flicka i New York vars farbror dör i aids. En sådan bok som du både gråter och skrattar till.

– Sedan tycker jag att Vända hem av Yaa Gyasi som handlar om Ghanas 1700-tals historia, och Domaren av Ian McEwan är väldigt, väldigt bra böcker för vuxna.

Karins favoritbok är sommarpratarens Ann-Helén Laestadius barn- och ungdomsroman Tio över ett som handlar om en flickas liv mitt under flytten av hela staden Kiruna.– Det är en väldigt välskriven bok om ett ovanligt udda ämne. Det är ju inte så ofta en hel stad flyttar bara så där. 

Övriga titlar i barn- och ungdomskategorin som Karin vill slå ett slag för är bland andra författaren till Lasse-Majas detektivbyrå Martin Widmarks serie om Halvdan Viking.

– Det är en underhållande bokserie som utspelar sig på vikingatiden. Jag skulle också vilja tipsa om Pax av Åsa Larsson. Hon har också tidigare bara skrivit för vuxna, men nu börjat ge ut barn- och ungdomsböcker. Det är en härlig fantasy som blandar text med tecknade seriebilder.

Åsa Larsson skrev Pax i samarbete med forskaren Ingela Korsell och Trollhättan-tecknaren Henrik Jonsson.