Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Några av företagarna i Sana Naturae: Birgitta Levein, Tomas Enarsson, Ing-Britt Hansson. Peter Jacobsson, Eva Jonsson, Mona Torstensson och Eiwor Backelund.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

De kämpar för natur på recept

Sana Naturae startade i höstas som ett resultat av EU-projektet Grön livskraft, med Hushållningssällskapet som huvudman. Nu har den ekonomiska föreningen haft sitt första årsmöte.

Naturlig hälsa, att låta naturens läkande krafter göra jobbet vid till exempel friskvård och rehabilitering, är en av grundtankarna för de 19 medlemsföretagen. Konkret kan det handla om många olika saker: massage, olika former av terapi, vandringar och kanoting, för att nämna några exempel.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Det är inte alltid, åtminstone inte uteslutande, mediciner och läkarbesök som är nyckeln till god hälsa, framhåller ordförande Eiwor Backelund. Hon är organisationskonsult och tar arbetsrelaterad ohälsa och långtidssjukskrivningar som exempel.

– Vi menar att man måste börja med det sociala. Om människor inte har luft att andas i en organisation så kan de inte heller vara med och bidra till organisationens framgång, säger hon.

Gröna recept
Ett av föreningens mål är att synen på vilka insatser som kan finansieras via sjukvården ska utvidgas. Allt ska förstås vara vetenskapligt godkänt och beprövat, men enligt företrädarna för Sana Naturae pågår det en utveckling med forskning som stödjer dess tankegångar.

Recept på en timme i skogen, skötsel och samvaro med djur, eller trädgårdsarbete tre gånger om dagen, med en mentor vid sin sida, är några konkreta förslag som man propagerar för.

– Den stora delen av sjukvårdens kostnader betalas via skattsedeln. Lika gärna som man kan få billiga mediciner så skulle man kunna få detta, menar vi. För människor som vistas i gröna miljöer dämpas stressen och kroppen läker fortare, säger Eiwor Backelund.

Turismen utvecklas
Mona Torstensson driver Kynnefjälls Natur, en konferensanläggning mitt ute i skogen, där årsmötet hölls. Hon lyfter fram turismen som stor utvecklingsmöjlighet med koppling till detta synsätt.

– Turismen ökar och vad är det i Sverige som lockar? Jo, naturen. Turismen kommer att genomsyras allt mer av natur och hälsa. Många söker efter en hälsosam ledighet, säger hon.

Förra veckan deltog Sana Naturae i ”Leva och fungera” på Svenska mässan i Göteborg. I slutet av maj planeras en hälsodag på Wauglen Vildmark på Kynnefjäll med bland annat före drag, prova på-stationer och dialogkafé.