Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Hakon Långström, präst i Svenska kyrkan, skriver veckans Mellan raderna.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

De otända ljusen

Vi tänder det första adventsljuset. Tradition. Minnen av andra gånger ljuset tänts. Förväntan. Ett ljus brinner, tre är ännu otända. I den gråmulna tiden i slutet av november.

Det första ljuset talar. Men det gör också de andra som står där ännu otända. Det är som med adventskalendern. Har vi öppnat första luckan, så finns det 23 kvar. Vad döljer sig bakom dem? Kommande dagar och veckor – hur skall de bli? Det är spännande att leva, att upptäcka, längta, förundras och undra.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Advent betyder ankomst, Guds ankomst. Något väntat. Men det finns också något oväntat i denna ankomst.

Det första adventsljuset vittnar om Jesus. Det är inför hans ankomst vi förbereder oss. Messias var väntad i det heliga landet. Jesus närmar sig. Vi behöver inte söka Jesus runt om, leta efter honom, undra var han är. Han närmar sig oss.

Det fanns ett löfte från urtiden att Gud skulle komma till oss som människa. Han kom till Maria genom att bli ett foster under hennes hjärta. Han kom nära Betlehemsborna genom att födas där. Han kom nära djuren genom att födas i ett stall, lindas och läggas i en krubba. Han växte upp nära familj, släkt och grannar i Nasaret.

Som vuxen gav han sig ut på vandringar för att möta och komma nära människor. Satte sig vid brunnen och samtalade med kvinnan som upplevde sig så utstött. Ropade Sackaios ner ur mullbärsfikonträdet: ”Skynda dig ner, Sackaios, i dag skall jag gästa ditt hem.” Inbjöd: ”Följ med och se!” Han ville att ljuset skulle gå upp för människor. Ville skingra mörkret.

Det andra ljuset vittnar om riket som kommer. Jesu rike. Ett väntat och längtat rike. Jesus sade: "Guds rike kommer inte på ett sådant sätt att man kan se det med sina ögon. Ingen kan säga: Här är det, eller: Där är det. Nej, Guds rike är inom er." I hjärtat. Och bland dem som håller sig till Jesus.

Guds rike är befrielsens rike. Så mycket kan binda oss; oro, beroende av människor, droger och pengar, onda strukturer och sammanhang. Jesus vill befria oss. Inte kan vi klara det själva, men Gud hjälper oss. Guds Ande låter ljus gå upp, visar hur vi har det, visar på Jesus. Visar vårt behov av honom. Med Bibeln som redskap.

Det tredje ljuset vittnar om Vägröjaren. Johannes röjer väg för Jesus. ”Berg sjunken, djup stå upp, sjunger vi. Om man vill ha en god illustration ska man åka väg 160 från Varekil till Skåpesund. Berg sprängs bort, den låga dalen fylls upp för att hindra översvämning.

Hos oss måste självtillräcklighetens berg sänkas. Okunskapens djup måste fyllas. Man behöver kunskap om Jesus och vad han vill göra, för att inse sitt behov av Jesus.

Det fjärde ljuset vittnar om Maria, Herrens moder. Det oväntade besöket i Marias hem. Av en ängel. När Gud blir människa får Maria bli mor. Till Jesus. Hon svarar ja – och fylls av glädje.

Så kommer julen. Jesu födelse. På oväntad plats – stallet i Betlehem. Han kan än i dag komma oväntad. Mitt i bruset och jäktet kan stillheten komma och klappa på dörren till ditt hjärta.