De vill väcka nytt liv i Tureborgen

Ljudet av motorsågar och grästrimmers ekar mellan borgruinens massiva stenväggarn. Ogräs och grönska som har fått växa obehindrat omkring Tureborgen sedan 1960-talet ska nu rensas bort. Det ska den nystartade gruppen Sällskapet Tureborgen se till.

ANNONS
|

Högar med sly har redan börjat torna upp på borgens ena tak, trots att arbetsgruppen bara har varit på plats någon timma. Omkring femton personer har tagit sig upp till Tureborgen denna soliga höstlördag, tillsammans med sågar, häcksaxar, spadar och krattor. Alla är där på grund av ett gemensamt intresse; Tureborgens framtid.

– Nu gör vi äntligen någonting för att göra Tureborgen mer lockande att besöka, säger initiativtagaren Christian Hviterwall som i somras startade gruppen Sällskapet Tureborgen.

Han har länge fantiserat om att röja upp och göra fint runt omkring borgen som har legat honom varmt om hjärtat sedan han bara var sju år gammal.

ANNONS

– Första gången jag var här var när vi åkte hit på skolutflykt, och jag kände direkt att jag blev nyfiken på historien om borgen. Det väcks någonting i en när man kommer hit. Man känner äventyrslusten och mysterin, och vill undersöka vad som har hänt här, säger han.

Efter skolutflykten gick han hem till sin mamma och bad henne berätta mer om borgen, och de åkte till biblioteket för att läsa om dess historia. Sedan dess har intresset bara växt sig starkare.

– Det hör ihop med mitt stora intresse för Uddevallas historia. Den här platsen är en del av stadens historia som bevarats, och det vore fint om den uppmärksammades mer, säger Christian Hviterwall.

Bygget av borgen påbörjades 1899 och pågick fram till 1912. Det var tidningsmannen och politikern Ture Malmgren, grundaren av Bohusläningen, som lät borgen byggas. Men borgen blev aldrig helt klar, och när Malmgren dog 1922 fick borgen förfalla. 1950 förstördes den av en eld, och sedan 1960 har inte mycket gjorts för att bevara det som finns kvar av borgruinen.

– Uddevalla kommun satte upp några staket kring utsiktstornet 1960, men efter det har det inte hänt något. Förrän idag, säger Christian Hviterwall och ler stort.

ANNONS

Han vill att Tureborgen ska bli en mer öppen plats, som kan användas mer av kommunen och närboende.

– Man kan ha olika uppträdanden här till exempel, säger han och pekar ut över ena taket.

– Om vår röjning gör att fler folk vill komma hit, så kanske kommunen vill hjälpa oss att bygga räcken och göra en bättre väg upp hit. Så att platsen blir tillgänglig för alla som vill njuta av den, säger Christian Hviterwall.

ANNONS