Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Uppslutningen var stor när bland andra Dan-Eric Mattsson kallat till protestmöte mot bostäderna på Udden. Under början av 1900-talet höggs det sten på Udden, men under senare år används platsen mest för promenader. Foto: Karin Annebäck

Demonstration på Udden

Runt hundra personer samlades i går för att protestera mot de planerade bostäderna på Udden. Ett viktigt naturområde riskerar att förstöras, var den gemensamma synpunkten.

I ett första skede ska bostadsrätter i fem våningar byggas, med totalt 36 lägenheter. Detaljplanen har redan gått igenom och planen är att lägenheterna ska vara inflyttningsklara om knappt två år. Men många ortsbor, och även andra, är emot planerna. I går fylldes Udden när ett gäng Hunnebostrandsbor med Dan-Eric Mattsson i spetsen kallat till protestmöte.

– Vi vet att projektet är långt gånget, men missnöjet är så massivt, att vi känner att vi måste visa vart vi står, säger han.

Kritiken består framförallt i att ett betydelsefullt och älskat område kommer att förvandlas.

Unik plats

– Det här är ett promenadstråk, ett cykelstråk, en plats att vistas på. Det är ett fullständigt unikt område. Bygget kommer innebära en markant förfulning, säger Dan-Eric Mattsson.

En av dem som håller med honom är Pål Svensson.

– Det här området har varit unikt med sin vackra natur. Nu vill man förstöra det. Det är fullständigt katastrofalt hur kommunen går förbi strandskyddet dessutom, säger han.

Även Elly Petersson är besviken på kommunen.

Har hopp om påverkan

– Man förstör en plats som betyder väldigt mycket för många, och lyssnar inte på vad boende och turister tycker, säger hon.

Protestgruppen hoppas nu att de kan påverka planerna, trots att processen är långt gången. De kommer bland annat ifrågasätta om miljökonsekvensbeskrivningen är riktigt gjord.