Det spökar i den vackra villan

Ture Malmgren var förmodligen lika originell som sin Villa Elfkullen. Det är hemliga fack, kinesiskt torn och brygga som kan hissas ner till trädgården. Och så spökar det förstås i Uddevallaprofilens hem.

ANNONS
|

Villan är så märklig – och så vacker – där den ligger insvept i högsommar-grön växtlighet. Här, på kullen, bodde Bohusläningens grundare Ture Malmgren fram till sin död 1922 med sin fru Hilma som levde kvar i huset till början av 40-talet.

Guidade turer

Föreningen med 400 medlemmar bevarar villan, och varje söndag från klockan tre är det musikkafé till början av september.

– Det är som en oas för sig själv där man kan träffa människor och fika, säger Ann Abrahamsson, 49, regelbunden besökare sedan 25 år.

Guidade turer ordnas också.

Vi strosar bland salonger i olika stilar, bland jugend och nyrenässans. Paret Hilma och Ture syns på en målning som skildrar sällskapslivet på Badhotellet i Hjo.

ANNONS

En kakelugn skimrar i mintgrönt. En annan är grekisk och står magnifik i brandgult och korallblått med en soldat i mitten.

För kvinnlig rösträtt

Ture Malmgren var en profil. Inte bara som medieman och grundare av Bohusläningen 1878. Utan också som politiker i liberalt parti­ och kämpe för kvinnlig rösträtt.

– Han var nog en framsynt man och såg längre än många, säger Sven Alm som håller i guidningen.

Vid ett tillfälle kandiderade Malmgren till ordförandeskapet i nykterhetsrörelsen, vilket inte gick vägen.

– Då blev han vinkännare i stället, säger Sven Alm och visar Tures enorma grogglas med prydliga initialer.

Ture var infallsrik. Inte minst i byggandet av bostaden som är full av ovanliga detaljer som lönnlådor.

Villa Elfkullen stod klar som sommarresidens 1887, men byggdes om till året runt-boende 1901. Då skaffade Ture Malmgren både en brygga som kunde hissas ner till trädgården och kinesiskt torn. Innandömet av tornet är målat av Vicke Andrén och han har skrivit stort:

”Träd in som uppriktig vän och du ska bliva trofast behandlad” i kinesiska tecken. Denne Andrén har förövrigt målat inre kupolen på Kungliga Operan i Stockholm.

Tures ande på rökverandan

Det spökar förstås också.

Ett spökteam konsulterades för ett par år sedan och kunde konstatera ett och annat väsen i huset.

ANNONS

– Här finns en arg man. Han är arg på Ture, kanske någon som inte kommit överens med honom i affärer, sa spökforskaren.

Enligt denne finns också Tures ande kvar, och han håller sig mest till på rökverandan.

Spökeriet har Sven Alm erfarit, speciellt i biblioteket. När villan visades för första gången 1981 efter att föreningen köpt och räddat villan, hördes ett brak i biblioteket. Glasrutan föll ner och gick i kras. En lönnlåda föll ner.

– Det känns som att det finns någon där, och personer skymtar förbi, ler Sven Alm.

ANNONS