Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Fredrik Ylikoski och Niklas Rundström när deras båt voltade ute på banan. De gick för totalsegern i tävlingen.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Dramatisk finaldag på vågorna

Den hårda vinden och de höga vågorna gav nya förutsättningarna under lördagens Smögen offshore race jämfört med fredagen. Det gav både olyckor och glädje.

– Värsta vinden vi haft på våra 25 år, pustade pressansvarige Anders Block ut efter sista dagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

I den lilla boden märkt sekretariat skapades tillfälliga mappar med extra tejp. I den hårda vinden behövs bra material. Inför den sista dagen av Smögen offshore race, som firar 25 i år, ställdes tävlingsledningen inför helt nya förutsättningar under lördagen än vad som rådde under fredagen. Höga vågor och hård gjorde att en ny bana fick skapas.

– Det var fem meter vågor där ute, vi fick ändra om, bekräftade tävlingsledningen.

Anders Block var en av de som rusade fram och tillbaka, jäktade och stressade, och hoppade i en båt som tog honom ut på banan för att styra upp tävlingen. När de starka vindarna bekräftades tog tävlingsledningen beslutet att göra en helt ny bana. En kortare stormbana med hänsyn till lördagens starka vind, som mest över 15 meter per sekund.

– Vi hade ett möte med alla tävlandena, säger Anders Block. I stort sett alla ville tävla. De accepterade stormbanan och publiken verkade ha förståelse.

Istället för att som bäst se loppen från Smögen och Klevenudden så fick många bege sig till depån i Guleskär.

– Men de var många på klipporna också. Svårt att uppskatta den totala publiksiffran. 5 000, kanske upp mot 10 000 som mest.

När tävlingen till slut drog igång, en timme försenad på grund av vindarna, blev det dramatiskt direkt. I första starten med vattenskotrar körde förarna längre ut mot Hållön än vad de skulle. Ett missförstånd. Ledningen fick flagga av när klockan tickade på så att nästa start kunde börja i tid. I andra starten fick fredagens totalsegrare Fredrik Ylikoski och Niklas Rundström ett jättelyft på de stora, kraftiga vågorna och slog hårt i vattnet. Fören hamnade i vattnet och båten voltade. Skärrade och omtumlade togs de om hand av personal och sedermera ambulanssjukvård. Efter omständigheterna mår de båda bra.

– De ville gå för totalsegern. Tråkigt att det blev så. Materialet kommer kosta för skadan som båten fick också. Annars körde alla ansvarsfullt och tog det lugnt.

Anders Block sammanfattar tävlingen, detta jubileumsår, som positivt med tanke på förhållandena. Han lovordar personalen bakom, allt arbete som krävs för att genomföra evenemanget varje år. Det tar mycket energi.

– Det blev en bra tävling till slut. Jättebra att det blev av och man får tacka alla funktionärer som jobbar ideellt i flera timmar för tävlingen. Jag vet att tävlingsledningen är helt slut. Bevakningsbåtarna som varit ute på vattnet i två dagar, de vill nog bara hem och ta en dusch nu.