Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bygget av de nya strandvillorna i Lysekil (till vänster) och ägarlägenheter (till höger) påbörjas inom kort. Nästa sommar ska husen stå färdiga.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Drygt åtta miljoner för Lysekilsvillor

De exklusiva villor som ska stå färdiga längs Lysekils nya strandpromenad nästa sommar är nu till salu för omkring åtta miljoner styck. – Skamligt, säger Kommunistiska partiets gruppledare i Lysekil, Yngve Berlin.

Utvecklingen går verkligen framåt i Norra hamnen och Bansviksområdet i Lysekil där på senare år en strandpromenad, bostadsrätter, småbåtshamn, Högskolecentrum med mera har byggts. Under byggnad är även ett nytt gymnasium, medan restauranter och hotell även är del av visionen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Per Mangelus, som ligger bakom större delen av satsningarna, beskrev i går begynnelsen av den senaste etappen som oerhört spännande.

Fyra strandvillor, som marknadsförs för mellan7 980 000 och 8 160 000 kronor, två villor och elva ägarlägenheter ska byggas från och med nästa månad, med inflyttning till nästa sommar.

Ungefär samtidigt kommer förhoppningsvis en ny restaurang, vars öppnande skjutits upp från sommaren 2011, slå upp sina dörrar.

– Den ska drivas och ägas av Brygghuset i Fiskebäckskil så det är bra kvalitét och det är viktigt, säger Mangelus.

Nästa sommar väntas även projektet Stenbrottet komma igång, där Mangelus planerar att bygga både hyres- och bostadsrätter och ägarlägenheter.

Han säger att ägarlägenheter är rätta vägen framåt, då vinsten från dessa kan finansiera byggandet av hyresrätter.

Samtycker inte

Men Yngve Berlin samtycker inte.

– Hela Gamlestansprojektet är ju ett feltänk om man vill ha åretruntboende som betalar skatt. Det är ju ett gigantiskt sommarhusbygge, jag tror knappt 50 procent är åretruntboende.

Berlin menar att projektet inte är någon bra affär för Lysekil och befarar att kommunen ligger miljontals med kronor back.

– Allt är anpassat till det här projektet, det har första prioritet.

– Det är jättefint och jag går gärna där nere men fick jag välja på en beachvolleyplan för sommargäster eller något för våra åretruntboende ungdomar så skulle jag välja våra ungdomar.

Berlin har begärt, och i kommunfullmäktige fått stöd för, en utredning av alla kommunens kostnader kring projekten i Norra hamnen och Bansvik, men har ett år senare ännu inte sett röken av några siffror.

– Jag tror inte de kan ta fram dem, de ligger inbakade i så många andra kostnader.

Men kommunalrådet Roland Karlsson (fp) menar att planerna för boende och en ny småbåtshamn i Bansviksområdet lades av kommunen i mitten av 90-talet, utan att någon var emot det.

– Att det ena gett det andra är bara positivt. Vi har ju fått oerhört goda vitsord om vad som händer här och det behöver vi ju. Vi behöver utvecklingen.

Tror på permanent boende

Fastighetsmäklare Per Sichtling från Ove Nilssons Fastighetsbyrå, som säljer de nya villorna, tror inte att det bara är sommargäster som är intresserade.

– Det blir nog både och. Det var faktiskt en del med anknytning till Lysekil som köpte när vi utvecklade Havsbo. Några av de lite dyrare objekten kanske hamnar i andra händer, kanske i Norge och så vidare. Men i strandvillorna blir det nog permanenta boende.