I drygt ett år har verksamheten vid Göteborgs containerhamn präglats av konflikter. Nu får 140 hamnarbetare gå. Arkivbild.
I drygt ett år har verksamheten vid Göteborgs containerhamn präglats av konflikter. Nu får 140 hamnarbetare gå. Arkivbild.

140 får lämna efter hamnkonflikten i Göteborg

APM Terminals i Göteborgs containerhamn lade ett varsel på 160 anställda strax före midsommar. Nu står det klart att 140 personer får lämna företaget, skriver Göteborgs-Posten.

ANNONS
|

70 av dem är fastanställda hamnarbetare och resten är visstidsanställa vars kontrakt inte kommer att förnyas från den 31 augusti.

- Det är beklagligt. Vi har haft en hög andel visstidsanställda under ett antal månader under det dryga året då det rådde övertidsblockad, säger Annika Hilmersson, kommunikationschef på APM Terminals, till GP.

Hamnarbetarförbundet, som organiserar de flesta hamnarbetarna men saknar avtal med företaget, ansåg att APMT räknat fel på anställningstider i sitt varsel och uppmanade de uppsagda att ogiltigförklara uppsägningen. Konsekvensen blev att uppsägningarna pausades. Nu sammanställer Hamnfyran en egen turordningslista.

ANNONS

- Jag anser att man räknat fel på anställningstiden i många av fallen av uppsägningar, säger Peter Annerback, ordförande i Hamnfyran, till GP.

Företaget bekräftar att det förekommit fel i turordningslistan, men menar att dessa nu åtgärdats.

Sedan över ett år tillbaka har en strid pågått mellan APM Terminals och Hamnarbetarförbundet om arbetsvillkor, arbetsmiljöfrågor och fackligt inflytande, men också minskade volymer.

TT
Fakta: Hamnkonflikten

Maersk-ägda APM Terminals, med huvudkontor i Nederländerna, driver bland annat ett 70-tal hamnar och hamnterminaler runt om i världen. Företaget har omkring 20000 anställda, varav omkring 450 har varit i Göteborg.

Hamnarbetarförbundets avdelning 4, Hamnfyran, organiserar omkring 85 procent av arbetarna i Göteborgs containerhamn. Men kollektivavtalet som finns är mellan APMT och Transportarbetareförbundet.

Regeringen kommer att se över lagstiftningen med anledning av konflikten. Utredningen ska tillsättas innan sommaren. "Det handlar om väldigt smala direktiv som precis riktar in sig på den här situationen, att det ska vara möjligt för arbetsgivaren att köpa sig arbetsfred genom att teckna kollektivavtal", sade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) nyligen.

ANNONS