Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I Paris har man tröttnat på Airbnb:s framfart.

Airbnb svarar på storstadskritik

Turistmagneter som Barcelona, Berlin och Paris är missnöjda med uthyrningssajten Airbnb, och vill att EU ska begränsa plattformens framfart. Nu ska Airbnb svara på klagomålen.

Sedan flera år tillbaka har stora turiststäder upplevt problem med uthyrningssajten Airbnb:s framgångar. Hotellifiering av städerna och uppdrivna hyresnivåer är resultatet av expansionen, tycker till exempel invånare och politiker i Berlin och Barcelona.

Städerna har på olika sätt försökt begränsa uthyrning via sajter som Airbnb. Hårdast tag har det varit i Berlin, rapporterar sajten Politico , där uthyrningen helt stoppades 2016. Nu tillåter staden den igen, om än med begränsningar. Nu har Paris fått nog av Airbnb, och försöker få till begränsningar.

Städerna har också bett EU om hjälp. Men samtidigt har lobbyorganisationer hävdat att detta strider mot EU:s regler om handel med tjänster. EU-kommissionen arbetar nu med att ta fram policyriktlinjer för EU:s e-handelsdirektiv och tjänstedirektiv som avser just plattformsföretag som Airbnb. Nu har kommissionen bett Airbnb om svar, och under fredagen ska företaget lägga fram sina synpunkter.

Bostadsmarknaden förstörs

Städerna tycker att korttidsuthyrning via plattformsföretag förstör bostadssituationen för invånarna. Det blir dyrt och svårt att få tag i bostäder för de som bor i städerna, enligt kritikerna.

- Vi ser detta i länder där man har system med ägarlägenheter. Där professionaliseras uthyrningen, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen, som skrivit en rapport om hur Airbnb påverkat bostadsmarknaden i Sverige, och hur det ser ut på andra håll.

Han har jämfört Stockholm med Oslo, Barcelona och Berlin. Det visar sig att de städerna har betydligt mer omfattande uthyrning än Stockholm, och i Berlin och Barcelona upplever man stora problem.

Kommunala regleringar verkningslösa

I flera av de europeiska länderna har kommunerna försökt begränsa uthyrningen med olika kommunala regleringar.

- Det har varit fullkomligt verkningslöst där. I Sverige har vi inte samma problem, eftersom våra upplåtelseformer inte tillåter svenskar att ha tillgång till flera lägenheter. Det är mer effektivt, säger Martin Hofverberg.