Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pensionsfondsbolaget Allra utreds för misstänkt penningtvätt. Arkivbild.

Allras utdelning till ägarna kan vara olaglig

Det hårt kritiserade pensionsbolaget Allra har nyligen beslutat om utdelning på 70 miljoner kronor till ägarna. Det kan röra sig om penningtvätt och beslutet kan vara brottsligt, enligt Ekobrottsmyndigheten (EBM).

- Pengar som kommer från brott är straffbara att ta befattning med om man känner till att pengarna kommer från ett brott, säger kammaråklagare Thomas Hertz, som leder den pågående förundersökningen kring Allra.

Han utreder sedan tidigare om ansvariga i Allra har gjort sig skyldiga till bedrägeri eller trolöshet mot huvudman. Misstankarna om brott rör främst transaktioner som genomförts via Allras dotterbolag i Dubai.

Brottsutredning pågår

Beslutet om utdelningen på 70 miljoner kronor fattades vid en extra bolagsstämma i augusti i år. Bolaget har även vid två tidigare tillfällen, 2015 och 2016, fattat beslut om utdelningar vid extrastämmor.

Totalt rör det sig om utdelningar på 155 miljoner kronor, vilket avser "nästintill" samma belopp som i den pågående brottsutredningen, enligt Hertz.

- Förundersökningen om brott i Dubai pågår fortfarande. Där har jag funnit att det finns skälig misstanke om brott och domstolen har också konstaterat det. Då skulle jag kunna hävda att man ska vara extra försiktig som näringsidkare innan man tar befattning med pengarna, säger Thomas Hertz.

Enligt Hertz har Allra Sverige AB i princip inte haft några andra intäkter än dem som har kommit från Dubai.

"Välkomnar granskning"

Allras styrelse skriver i en kommentar till TT att styrelsen välkomnar EBM:s granskning och kommer att samarbeta för att underlätta utredningen, men uttrycker en besvikelse över åklagarens agerande.

"Vi anser det synnerligen olämpligt av åklagaren att offentligt spekulera i teoretiska konsekvenser utan att i detta läge kunna påvisa några konkreta brister i Allras verksamhet", skriver Allras styrelse.

Allra hamnade i blåsväder i början av året för uppgifter om tvivelaktiga affärsmetoder och höga arvoden. Pensionsmyndigheten stoppade då all handel med Allras fonder. Senare under våren stängdes bolaget ute från PPM-systemet.