Arbetslösheten bland utrikes födda har ökat de senaste fem åren. Arkivbild.
Arbetslösheten bland utrikes födda har ökat de senaste fem åren. Arkivbild.

Allt fler utrikes födda utan jobb

Arbetslösheten bland utrikes födda är över 30 procent i 107 av Sveriges 290 kommuner, visar en kartläggning från Dagens Nyheter. I april 2011 låg 33 kommuner på den nivån.

ANNONS
|

Tolv svenska kommuner har en arbetslöshet på över 50 procent bland utrikes födda, allra störst andel finns i Ovanåker som ligger på 58,7 procent. 2012 låg inga kommuner över 50 procent.

Närmare 150000 personer i Migrationsverkets mottagningssystem finns ännu inte med i statistiken. Det gör att situationen antagligen kommer att förvärras ytterligare.

- Det finns inga tecken på att den här trenden kommer att brytas i närtid, säger Mats Wadman, analyschef på Arbetsförmedlingen, till tidningen.

ANNONS

Enligt granskningen finns tre kommuner i Gävleborgs län där över 50 procent av de utrikes födda är utan jobb. Det kan bero att det inte finns någon stark arbetsmarknadsregion på pendlingsavstånd och att den sammanlagda arbetslösheten i kommunerna är hög.

Lena Micko, ordförande för Sveriges Kommuner och landsting, SKL, anser att kommunerna måste arbeta för att hitta jobb åt nyanlända.

- Men den stora risken är att tilltron och tilliten till det gemensamma samhället kan ifrågasättas. Att vi får en mycket mer öppen segregation än vi har i dag och att utanförskapet växer, säger hon till DN.

ANNONS