Den brittiska premiärministern Theresa May har två veckor på sig att förhandla om utträdesavtalet med EU inför nästa planerade omröstning i underhuset i London.
Den brittiska premiärministern Theresa May har två veckor på sig att förhandla om utträdesavtalet med EU inför nästa planerade omröstning i underhuset i London.

Analytiker: Ökad risk för brexit utan avtal

Sannolikheten för att det blir ett brittiskt EU-utträde utan avtal har ökat, enligt den amerikanska storbanken Goldman Sachs analytiker. Samtidigt faller pundet på valutamarknaden.

ANNONS
|

Det är en ny våg av osäkerhet kring brexit som sänker pundet. Nedgången följer på ett lyft för valutan från bottennappet i december på 1:25 dollar per pund till en kurs på 1:32 dollar per pund förra veckan.

Storbanken ING:s analytiker varnar för att kursfallet kan fortsätta ned mot 1:29 de närmaste veckorna fram till den 13 februari, då underhuset i London återigen ska rösta om ett utträdesavtal med EU.

Oklart om nödlösning

Analytiker på Goldman Sachs varnar samtidigt för att det brittiska underhusets nya instruktion till premiärminister Theresa May om att försöka förhandla om utträdesavtalet med EU, klubbad i tisdags, ökar sannolikheten för brexit utan ett utträdesavtal till 15 procent. Tidigare bedömde de sannolikheten för detta scenario till 10 procent.

ANNONS

I den uppgörelse som May träffat med EU, men som underhuset i London för två veckor sade nej till, ska gränsen mellan Irland och Nordirland hållas öppen så länge något annat inte har avtalats mellan EU och Storbritannien.

En majoritet i underhuset, 317 mot 301 röster, ställde sig i tisdags dock bakom ett förslag från den konservative brittiske parlamentarikern Graham Brady om att ersätta denna så kallade nödlösning för gränsfrågan med något annat – oklart vad.

Goldman Sachs sänker samtidigt sannolikheten för att Storbritannien återkallar sin ansökan om EU-utträde till 35 procent, från tidigare 40 procent..

Huvudspåret bland Goldman Sachs analytiker är dock fortfarande, med en sannolikhet på 50 procent, att det blir en senareläggning av det brittiska EU-utträdet med ett utträdesavtal på plats, enligt Goldman Sachs.

Symboliskt beslut

Såväl Dublin som Bryssel har redan signalerat att det inte är aktuellt att förhandla om utträdesavtalet, som det tagit två år att förhandla fram. Detta skapar en stor risk att Theresa May den 13 februari kommer tillbaka till det brittiska underhuset med i princip samma uppgörelse med EU som hon redan har fått ett rungande nej till av de brittiska parlamentarikerna.

Underhuset röstade även för ett tillägg enligt vilket ett avtalslöst brittiskt EU-utträde inte skulle lyftas fram som ett alternativ, men det är ett symboliskt beslut som inte påverkar den brittiska regeringen. Några tydliga påbud om vilka andra färdvägar som skulle gälla i stället kunde underhuset inte enas om.

ANNONS

"Framtiden är oviss men en gissning är att om nya samtal med EU misslyckas så röstas utträdesavtalet ned igen den 13 februari och då förlängs utträdesperioden i väntan på en andra folkomröstning eller ett nyval", skriver SEB:s valutastrateg Richard Falkenhäll i en kommentar.

TT
ANNONS