Magdalena Andersson (S) har som finansminister deltagit på Världsekonomiskt årsmöte i Davos flera gånger. Arkivbild.
Magdalena Andersson (S) har som finansminister deltagit på Världsekonomiskt årsmöte i Davos flera gånger. Arkivbild. Bild: Joakim Goksör/TT

Andersson får prestigeuppdrag i Davos

Bra diskussioner om klimat- och miljöfrågor och en uppdatering om det världsekonomiska läget hoppas finansminister Magdalena Andersson (S) få med sig från årets Davosmöte. Hon har inför mötet fått ett nytt prestigeuppdrag av värdorganisationen Världsekonomiskt forum.

ANNONS

Det tvååriga uppdraget handlar om att tillsammans med bland annat IMF-chefen Kristalina Georgieva sitta med i en rådgivande styrgrupp. Gruppen ska ta fram underlag i frågan om hur man ska få till en inkluderande tillväxt samtidigt som klimatproblem hanteras.

– Det är en av de riktigt stora frågorna i världen nu, där vi från svensk sida har en del att komma med, säger Andersson.

– När vi nu ska göra den klimatomställning som vi vet att vi måste göra, hur ska vi göra det på ett sådant sätt att alla människor oavsett vilken inkomst de har ska kunna vara med på det, tillägger hon.

ANNONS

Viktigt möte

Forumets årsmöte i schweiziska Davos, dit Magdalena Andersson har åkt flera gånger under sina år som svensk finansminister, är viktigt enligt henne.

– Det ger en bra uppdatering av vad diskussionerna i världen är på väg, det ekonomiska läget och hur människor ser på utsikterna både på kort och lång sikt, säger hon.

Andersson tillägger att hon hoppas att årets hållbarhetstema i Davos kommer att leda till bra diskussioner om klimat- och miljöfrågor.

– Det är helt nödvändigt, säger hon.

Hon ska i år delta i flera paneler och bland annat prata om hållbar utveckling och digitalisering på penningmarknaden. Finansministern har även planerat in bilaterala möten med kollegor från Kanada och Schweiz, där hon ska diskutera modeller för digital beskattning respektive grön skatteväxling.

– Kanada har haft ett stort program med höjda miljöskatter i kombination med breda skattesänkningar för vanliga löntagare, säger Andersson.

Middag med Thunberg

Hon passar även på att gå på en middag där ett av Davosmötets stora dragplåster, den 17-åriga svenska klimataktivisten Greta Thunberg, ska vara med.

– Hon är en fantastisk representant för Sverige och dagens ungdomar, säger Andersson.

President Donald Trumps kritik mot Thunberg och andra klimataktivister på Davosmötet för att de sprider pessimism och domedagsprofetior upprör finansministern.

ANNONS

– Jag tycker inte man ska kritisera engagerade ungdomar, tvärtom tycker jag man ska lyfta upp ungdomar som vill förbättra förutsättningarna för kommande generationer att leva på den här planeten.

Joakim Goksör/TT

ANNONS