Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
En eventuell anslutning till EU:s nya energiavtal har vållat ett politiskt storbråk i Norge. På bilden Espen Barth Eide, Arbeiderpartiet. Arkivbild.

Ap: Norsk sjökabel till Skottland i farozonen

Planerna på en sjökabel mellan Norge och Skottland riskerar att skrotas om Norge ansluter sig till EU:s senaste energilagstiftning, varnar ordföranden för norska stortingets energiutskott. Om projektet för två miljarder euro blir verklighet, måste kabeln i så fall överföras till statliga norska Statnett, hävdar Espen Barth Eide (Arbeiderpartiet).

- Självklart innebär det inte att den automatiskt kommer att byggas. Den kommer att omvärderas, säger Eide.

Regeringen behöver Arbeiderpartiets stöd för att få igenom en anslutning till avtalen hos EU:s energibyrå Acer, vars syfte är att reglera villkoren inom gas- och elmarknaden. Motståndare i Norge fruktar att det ska leda till högre elpriser, vilket i sin tur hotar jobben.

Statsminister Erna Solberg ((Høyre) har sagt att kabeln kommer att byggas. Stortinget kommer att rösta om Acer-avtalet på torsdag.

Den 655 kilometer långa sjökabeln Northconnect är tänkt att gå från norska Simadalen till Long Haven Bay i Skottland. Projektet drivs nu av norska Agder Energy, Lyse, E-CO och svenska Vattenfall.