Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Arbetsgivare inom både privat och offentlig sektor har svårt att få tag i personal. Arkivbild.

Arbetskraftsbrist inom tre av fyra yrken

Det är fortsatt högt tryck på svensk arbetsmarknad och arbetsgivare inom både privat och offentlig sektor har svårt att få tag på personal.

- Det är otroligt stor brist idag. Det är brist inom tre av fyra yrken av de 200 yrken som vi bedömer, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Det som utmärker läget just nu är att bristen på utbildad arbetskraft är stor. Det har länge varit brist på läkare och sjuksköterskor, men de senaste åren har bristen ökat markant för de yrken som kräver en gymnasial yrkesexamen.

I stort sett alla jobb kräver någon form av utbildning. Har du en gymnasie- eller högskoleutbildning är chansen att få ett jobb god.

- Nu har arbetsmarknaden varit jättebra under lång tid och antalet inskrivna arbetslösa med gymnasieutbildning har sjunkit jättemycket. Dem som är kvar är de med kort utbildning. Det är de som fastnar hos oss i betydligt större utsträckning, säger Annelie Almérus.

Arbetskraftsbristen gör också att det tar längre tid att rekrytera. En del arbetsgivare, framför allt inom offentlig sektor, har därför börjat lätta på kraven på erfarenhet. Det öppnar möjligheter för fler att söka och gör det lättare för nyutexaminerade att få jobb.

Rättad: I en tidigare version av denna text fanns ett felaktigt ordval rörande vilken brist som råder på arbetsmarknaden.