Moderatledaren Ulf Kristersson (M). Arkivbild
Moderatledaren Ulf Kristersson (M). Arkivbild Bild: Amir Nabizadeh/TT

Arbetsrätten sätter Löfven i svårt läge

Statsminister Stefan Löfven (S) riskerar strid med LO om han lägger fram ett lagförslag om arbetsrätten. Men om han inte gör det väntar bråk med C och L och regeringssamarbetet kan spricka.

ANNONS

Löfven har hamnat i en svår sits efter att förhandlingarna mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv om arbetsrätten kraschat.

Visserligen har risken på kort sikt minskat för en misstroendeförklaring mot honom i riksdagen. Moderaterna tänker inte stödja ett sådant initiativ från Vänsterpartiet på grund av arbetsrätten.

Men regeringens samarbetspartier Centern och Liberalerna står fast vid kravet på att regeringen måste lägga fram ett lagförslag på en mer liberal arbetsrätt. Det står i januariavtalet mellan regeringen och samarbetspartierna.

Ett sådant behöver vara klart under nästa år så att det kan träda i kraft 2022.

Tänker slåss

Om Löfven lägger fram lagförslaget hotar en konflikt med LO. LO:s ordförande Susanna Gideonsson uppger att man tänker "slåss med näbbar och klor" för att stoppa ett sådant förslag.

ANNONS

Men om Löfven inte lägger fram ett lagförslag under nästa år riskerar samarbetet med Centern och Liberalerna att spricka. Då kan hela regeringen falla.

För att komma ur denna rävsax hoppas Löfven på att fack och arbetsgivare ska återuppta förhandlingarna. Om de lyckas komma överens om ändringar i arbetsrätten behövs inget lagförslag, enligt den så kallade januariöverenskommelsen mellan regeringen, C och L.

"Det är positivt om parterna återupptar sina förhandlingar, det finns ingenting som hindrar det", säger Löfven i ett pressmeddelande.

Men varken LO eller Svenskt Näringsliv tror att mer förhandlingstid hjälper.

Hoppas ännu

Löfvens arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) uppger att regeringen nu inleder en "dialog" med parterna får att få igång förhandlingarna igen.

– Det finns fortsatt ett visst spelutrymme här, säger hon.

Nordmark påpekar att det var parterna själva som satte sin deadline till den 30 september, eftersom de ville vara klara innan löneförhandlingarna drar igång senare i höst.

En annan möjlighet för Löfven att komma ur sin svåra sits är att lägga fram ett lagförslag som LO accepterar.

Men C och L står fast vid att lagförslaget ska vara det utredningsförslag som presenterades i juni. Den utredningen fick mycket hård kritik av LO.

Varken C-ledaren Annie Lööf eller L-ledaren Nyamko Sabuni kan tänka sig att förhandla om att ändra innehållet i utredningens förslag, bortsett från eventuella "tekniska justeringar".

ANNONS

– Vi har kommit överens om att kommer inte parterna överens så blir utredningen lag. Om inte vi är överens, då bryter de (regeringen) avtalet, och då finns det heller inget samarbete, säger Nyamko Sabuni i SVT:s Aktuellt.

Obalanserat förslag?

Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark har varit kritiska mot utredningen och ansett att de förslagen inte kan genomföras utan förändringar. De hänvisar till att det i januariöverenskommelsen med C och L står att arbetsrätten visserligen ska moderniseras men att det ska göras så att en "grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter upprätthålls".

Enligt Löfven och Nordmark är utredningsförslagen obalanserade till nackdel för löntagarna.

På Nordmarks presskonferens på torsdagen var det oklart om regeringen är redo att ta strid med C och L.

Nordmark uppgav att man kommer att gå vidare med utredningens förslag om fack och arbetsgivare inte når en överenskommelse. Samtidigt stod hon fast vid att förslagen är obalanserade.

Utredningsförslaget är nu på remiss för synpunkter från organisationer och myndigheter. Remisstiden går ut den 26 oktober och då börjar regeringens arbete med att ta fram ett lagförslag.

Hotar fortfarande

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt står fast vid sitt hot om att försöka få till en misstroendeförklaring i riksdagen om regeringen går vidare med ett lagförslag.

ANNONS

Enligt honom är det Löfvens och regeringens fel att parternas förhandlingar misslyckats, eftersom arbetsgivarna vet att de kan få igenom sina krav genom lagförslaget i riksdagen utan att kompromissa.

– Ansvaret för att den svenska modellen nu svajar är Stefan Löfvens och regeringens, säger Sjöstedt.

– Stefan Löfven, den gamle förbundsordföranden i IF Metall, ställde sig på arbetsgivarnas sida.

Sjöstedt tänker avvakta några dagar eller så på besked från Stefan Löfven om vad regeringen tänker göra. Det avgör om V går vidare planerna på att få till stånd en misstroendeomröstning.

Men eftersom M inte ställer upp på en sådan sitter regeringen säkert. På kort sikt.

M-ledaren Ulf Kristersson anser att det är viktigare att få igenom en moderniserad arbetsrätt än att fälla regeringen.

– Det är först i ett läge där V på allvar vill byta regering, då kommer vi garanterat att vara med, säger Kristersson.

Maria Davidsson/TT

Peter Wallberg/TT

Olle Lindström/TT

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Arkivbild.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT
Liberalerna och Centerpartiets ledare Nyamko Sabuni och Annie Lööf står fast vid att utredningens förslag ska genomföras om inte parterna kan komma överens. Arkivbild.
Liberalerna och Centerpartiets ledare Nyamko Sabuni och Annie Lööf står fast vid att utredningens förslag ska genomföras om inte parterna kan komma överens. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani / TT
ANNONS