Det har kommit nya modeller sedan dessa var aktuella, men konceptet med trådlösa hörlurar som sitter som proppar i öronen är här för att stanna (arkivbild).
Det har kommit nya modeller sedan dessa var aktuella, men konceptet med trådlösa hörlurar som sitter som proppar i öronen är här för att stanna (arkivbild). Bild: Bild: TT

Bästa lurarna utan trasselsladd

Ett par lurar sopar banan med de andra, ett annat par passar dig som sportar och ett tredje par trådlösa lurar misslyckas med både ljudkvalitet och design. Totalt har sex lurar testats av Ljud & Bild.

ANNONS
|

Det har gått ett år sedan Ljud & Bild senast gjorde en jämförande titt på de helt trådlösa hörlurarna, som till vardags ibland kallas för vad hela kategorin heter: Truly Wireless. Sedan förra gången har det tillkommit många modeller, plus att många av märkena vi hade med i förra omgången återvänt med uppdaterade versioner av befintliga modeller. Vi kan konstatera att konceptet helt trådlösa proppar har kommit för att stanna, samt att tekniken tycks bli bättre för varje generation. Folk är helt enkelt tokiga i de sladdlösa lurarna, som mer eller mindre elegant sticker ut ur hörselgångarna och fyller huvudet med musik.

ANNONS

LÄS MER:Här är träningsbanden du ska undvika

Tyvärr finns några av barnsjukdomarna och begränsningarna som kännetecknade förra generationen kvar, där bland annat glapp i förbindelsen mellan de två sidorna var ganska utbrett. En del lider fortfarande av det här, även om omfattningen har blivit mindre, andra tycks ha löst gåtan.

Sennheiser Momentum True Wireless. Betyg: Fem av sex möjliga och bäst i test.

0

Pris: 3 000 kr 



Plus: Enastående ljudkvalitet, bra passform, läckert fodral.



Minus: Styrningen är lite trasslig och priset är i högsta laget.



Både proppar och fodral känns läckra och välkonstruerade, och även om propparna verkar ganska så stora så sitter de fast bra i öronen och känns inte tunga. Fodralet är klätt med tyg. Den mekaniska stängningsmekanismen har helt rätt klick och påminner mycket om B&O:s etui till E8.



En annan sak som påminner om E8 är de beröringskänsliga ytorna som används för att styra musiken. De fungerar i teorin men är ändå lite trassliga i praktiken. Till exempel aktiverade jag ofta Siri när jag bara ville höja volymen. Jag hade föredragit vanliga knappar. Batteritiden är inte heller fantastisk. Du ska inte räkna med att få ut mycket mer än 3,5 timmar ur dem åt gången.



Lyckligtvis uppvägs de negativa sidorna fullständigt av ljudet, som förmodligen är det bästa jag någonsin har hört i ett par helt trådlösa hörlurar. Musiken är kristallklar och välbalanserad. Det finns massor av bas, men ändå utrymme för fina detaljer i diskant- och mellanregister. Oavsett hur högt eller lågt jag spelar så framträder ljudet klart. Det är riktigt imponerande, speciellt om man jämför med några av testets sämsta deltagare.



Slutsats: Momentum True Wireless är testets obestritt dyraste modell och lägger sig därmed tätt inpå förra årets vinnare från B&O. Vad Sennheiser å andra sidan också har gemensamt med B&O är den enastående ljudkvaliteten som fullständigt sopar banan med konkurrenterna. Detta, i kombination med bra passform och ett läckert fodral, gör dem till ett otroligt attraktivt litet paket, vilket inte ens en irriterande styrning och medelmåttig batteritid kan ändra på.



Teknik: Bluetooth 5.0



IP-klassning: IPX4



Vikt: 13,2 gram



Övrigt: USB-C, AAC, AptX



Batteri: 4 timmar, 8 extra i fodral



Hemsida: sennheiser.com

Jabra Elite 65T. Betyg: Fem av sex möjliga och särskilt rekommenderad.

0

Pris: 1 800 kr 

Plus: Jabra har full koll på batteriet, ljudet och passformen.



Minus: Knapparna är lite hårda att trycka på och ibland kan man råka ut för att ljudet bryts.



Jabra är klara med sin tredje generation helt trådlösa proppar. De två första modellerna var mest inriktade på sport men den här gången satsar Jabra bredare och lanserar två nya modeller: Elite 65T och Elite Active 65T. De ser precis likadana ut, men den senare modellen har en annan beläggning, IP56-klassning och inbyggd accelerometer.



Det inbyggda batteriet ger en speltid på fem timmar. Fodralet har 10 extra timmar inbyggt, vilket är en hel del. Elite 65T sitter tätt och stadigt i hörselgången, utan att klistra sig fast helt och hållet som Elite Sport gjorde. Men de når ändå så långt in i hörselgången att det känns lite som en plugg.



Där inne blir det å andra sidan riktigt bra ljud. I grundinställningen är det störst fokus på mellanregistret, men efter lite justering i appens equalizer blir det mer bas och luft i toppen.



Tyvärr finns det också ett par småsaker som kan förbättras. Även om anslutningen mellan propparna rent allmänt fungerar bra så kan man någon gång emellanåt råka ut för tappad signal. En annan detalj är knapparna på själva propparna. De är lite styva, så det slutar med att man pressar in propparna längre i öronen när man ska trycka på dem. Men jag uppskattar ändå att musiken kan skötas utan att man måste plocka fram mobilen först.



Slutsats: Jabra Elite 65T är en utmärkt helt trådlös öronpropp som får höga betyg för batteri, passform och ljudkvalitet. Tre parametrar som tillsammans gör dem till det bästa alternativet till Apple AirPods i dagsläget. De sitter bättre fast och låter bättre. Skälen till att vi inte delar ut maxbetyg är småsaker. Med helt trådlösa proppar går det inte att undvika att ljudet bryts ibland och knapparna på varje sida är lite styva att ha med att göra. Trots detta förtjänar Jabra vår varmaste rekommendation.



Teknik: Bluetooth 4.2



IP-klassning: IP55



Vikt: 12 gram



Batteri: 5 timmar, 10 extra i fodral



Hemsida: jabra.com

Kygo E7/900. Betyg: Fem av sex möjliga och särskilt rekommenderad.

0

Pris: 1 500 kr



Plus: Bra passform och utmärkt ljudkvalitet.



Minus: Vi hade velat att de kunnat spela högre, batteriet hållit lite längre och fodralet varit lite mindre.



Kygo E7/900 är gjorda speciellt för träning, vilket står på kartongen men också syns och märks på designen. Propparna är utrustade med vingar som greppar tag om insidan av örat och ser till att de sitter kvar hur mycket man än skakar på huvudet. Dessutom har de fått en IPX7-certifiering, vilket innebär att de är extra tåliga mot svett och smuts.



Anpassningarna är bra. Det ingår flera vingar och toppar så att man kan hitta den modell som ger bäst passform. Det är däremot lite konstigt att fodralet inte är lika genomtänkt. Personligen har jag alltid med mig fodralet i fickan när jag tränar men jag tyckte att Kygos runda pillerburk var i största laget och klumpig att ha med sig.



Man styr musiken med knappen på varje sida av propparna. Kontrollerna är intuitiva men långsamma. Till exempel ska man hålla inne knappen ganska så länge för att hoppa framåt eller bakåt i spellistan. Det finns ingen sensor som märker att man tar ut en propp ur örat och stoppar musiken automatiskt.



När det gäller ljudet är E7/900 väldigt bastunga första gången man lyssnar. Det beror främst på de förmonterade skumpropparna som täpper till hörselgången helt perfekt. Tyvärr är basen så tung att hela ljudet blir luddigt och saknar detaljer. Trycker man fast silikontopparna i stället så får man med detaljerna i diskant och mellanregister, och en mycket behagligare ljudprofil.



Slutsats: Kygo E7/900 är ett förvånansvärt välljudande par trådlösa öronproppar som bara har ett fåtal saker som talar mot ett köp. Batteritiden är en smula kort och fodralet som ingår är i största laget. Passformen är däremot otroligt bra och de låter också väldigt bra. Att priset dessutom är ganska så lågt betyder tummen upp och en klar rekommendation.



Teknik: Bluetooth 5.0



IP-klassning: IPX7



Vikt: 60 gram (med fodral)



Batteri: 3 timmar, 9 extra i fodral



Hemsida: kygolife.com

Plantronics Backbeat Fit 3100. Betyg: Fem av sex möjliga.

0

Pris: 1 550 kr



Plus: Utmärkt ljud, öppen och vattentät konstruktion.



Minus: Den öppna konstruktionen passar inte alla och påverkar förmågan att återge djupbas.



Plantronics skiljer sig klart från de övriga i startfältet både när det gäller design och sitt stora fokus på sport. Till skillnad från de andra modellerna, som trycks in långt i örat, har Backbeat Fit 3100 en öppen konstruktion som vilar mjukt i örat utan att försegla det helt, men sitter ändå tillräckligt fast för att inte trilla ur. Därför kan du höra vad som händer omkring dig och behöver inte vara rädd att inte höra exempelvis en varnande ringklocka om du springer med dem utomhus.



Det finns både en liten bygel inne i örat och en bakom örat. Inga extra toppar eller byglar ingår. Lyckligtvis är de utformade så att de bör passa de flesta, på mig satt de fint både inuti och bakom öronen. Fodralet som ingår är ganska stort och har som enda modell en dragkedja.



Eftersom konstruktionen är öppen och eftersom hörselgången helst ska förseglas för att ge en fyllig bas så säger det sig nästan själv att Backbeat inte ger samma slagkraftiga bas som några av de andra helt trådlösa modellerna. Med tanke på användningsområdet är det dock inte så dumt. Det finns fortfarande utrymme för en ganska så väl avrundad ljudprofil, som trots en inte lika tung bas ändå är klar och detaljerad i både diskant och mellanregister.



Slutsats: Plantronics Backbeat Fit 3100 är speciellt gjord för sport och har därför inte samma ambitioner att borra sig djupt in i örat och leverera tung bas. Vad du får i stället är en öppen design där omvärlden fortfarande kan höras och lite mindre kraftfullt ljud, men som ändå låter bättre än de billigaste modellerna. Backbeat Fit 3100 är sköna att ha på sig och har okej batteritid, och även om de har ett för stort fodral så låter de tillräckligt bra för att förtjäna en rekommendation.



Teknik: Bluetooth 5.0



IP-klassning: IP57



Vikt: 22 gram



Batteri: 5 timmar, 10 extra i fodral



Hemsida: plantronics.com

Optoma NuForce BE Free5. Betyg: Fyra av sex möjliga.

0

Pris: 1 000 kr 



Plus: Optoma BE Free5 spelar bra och djupt. Sitter lätt och stadigt i hörselgången. Fodralet kan ladda propparna tre gånger.

Minus: Propparna är inte så vackra. Man kan råka ut för att ljudet förloras. Styrningen med knapparna är krånglig.


Optoma klarade sig bra i vårt senaste test med BE Free8-modellen och är i år tillbaka med en ny modell som heter BE Free5. Den är inte en direkt efterträdare till Free8, utan är i stället tänkt som ett billigare alternativ.

När man jämför de två modellerna sida vid sida är det inte svårt att se att de kommer från samma märke. Designen är fortfarande spacig, fast mer mogen. Free5 är inte riktigt lika glänsande, mindre rent fysiskt och har ett nytt omgjort fodral med ruggad yta. Speltiden på 16 timmars är behållen – när man tar med de tre extra laddningarna i fodralet med i beräkningen.

Att använda Free5 är inte en enbart angenäm bekantskap. Tyvärr råkade jag flera gånger ut för att ljudet tappades mellan höger och vänster sida. Ett annat irritationsmoment är sättet man styr propparna på. Den platta delen av varje öronpropp är en stor knapp. Om du till exempel vill höja volymen så håller du in den högra knappen i två sekunder. Men kom ihåg att släppa knappen direkt, för om du håller den inne längre aktiverar du Siri istället.

Lyckligtvis låter Free5 riktigt bra och på vissa områden ännu bättre än Free8. Här hörs inte längre något svagt susande när man inte spelar musik, vilket är extra bra om man inte spelar så högt. Ljudprofilen vänder sig även denna gång till musik med tung bas och man behöver inte trycka in propparna djupt in i hörselgången för att höra den. Även mellanregister och diskant finns bra med.

Slutsats: Optoma NuForce BE Free5 är särskilt lockande om man enbart tittar på prislappen. Tyvärr säger det sig själv att man inte får det allra bästa om man bara betalar häften så mycket. Vi råkade ut för att ljudet tappade förbindelsen mellan de två propparna, och själva styrningen med knappar på vardera sidan är för krånglig. Lyckligtvis är ljudkvaliteten godkänd, så kan man leva med lite tjall på linjen så är BE Free5 ändå ett bra köp.

Teknik: Bluetooth 4.2

IP-klassning: IPX5, vatten- och svettålig

Övrigt: USB

Vikt: 12,6 gram

Batteri: 4 timmar, 12 extra i fodral

Hemsida: optoma.coma


 

SOL Republic Amps Air. Betyg: Två av sex möjliga.

0

Pris: 1 500 kr

Plus: Tanken med det stora batteriet är bra.


Minus: Sitter inte bra, har dålig styrning och låter metalliskt och luddigt.

 

Med Amps Air har SOL Republic ett äss i rockärmen som konkurrenterna borde ta efter. Det medföljande fodralet är kanske stort och tungt, men innehåller ett 2200 mAh-batteri som förutom att ladda hörlurarna även kan ladda mobiltelefonen. Men sedan är det tyvärr slut på det positiva.

Öronpropparna levereras med tre extra par silikontoppar. Tyvärr satt ingen av dem särskilt bra i mina öron och jag gick därför runt och var konstant orolig för att de skulle trilla ut. Båda propparna har en knapp på utsidan, precis som många andra modeller. Tyvärr är styrningen starkt begränsad. Man kan varken höja eller sänka ljudet eller hoppa framåt eller bakåt i spellistan. Det går bara att pausa musiken och att aktivera Siri. Det senare är dock ganska meningslöst eftersom den inbyggda mikrofonen är ganska dålig.

Tanken med fodralet är smart, men gångjärnet som håller locket på plats är så löst att det lätt öppnar sig av sig själv i fickan eller väskan.

När det gäller ljudet är det precis som med designen och konstruktionen en varierad upplevelse. Det hörs en del susningar och något som låter som brus. Ljudet känns också starkt komprimerat, kanske på grund av en dålig Bluetooth-anslutning. Det finns massor av bas och det går att spela otroligt högt. Tyvärr är ljudet genomgående en smula metalliskt och luddigt. Det låter helt enkelt inte särskilt bra.

Slutsats: Amps Air från SOL Republic är inte ett särskilt bra par trådlösa hörlurar, de misslyckas med såväl design och utformning som ljudkvalitet. Du kan varken höja eller sänka volymen eller byta låt, de trillar ur öronen och ljudet är metalliskt och luddigt. Tanken med det stora batteriet i fodralet är god, men alldeles för lite för att uppväga för nackdelarna. Några av bristerna har rättats till i en uppdaterad version, så det kanske finns hopp för framtiden.

Teknik: Bluetooth 4.1

IP-klassning:

Vikt: 12 gram

Batteri: 3 timmar, 45 extra i fodral

Hemsida: solrepublic.com


 

Ett annat problem som också är svårt att lösa helt och hållet är batteritiden. Hur får man ut så mycket kräm som möjligt ur de små propparna, utan att kompromissa ännu mer med storleken och passformen? Särskilt det senare kan vara ett problem. Ju större och tyngre propparna är desto högre är risken för att de inte sitter kvar i öronen utan lossnar och trillar ur.

Just batteritiden är en av de största nackdelarna med trådlösa hörlurar. Även om en del tillverkare lyckas passera de magiska fyra timmarna så är det fortfarande långt kvar till vad man kan förvänta sig av vanliga trådlösa hörlurar, där standarden är närmare åtta timmar. För att göra någonting åt detta använder sig alla tillverkare av samma lösning.

Så testades lurarna

Tillverkarna blev ombedda att ställa upp med sina nyaste modeller av helt trådlösa hörlurar. Vissa är speciellt gjorda för sport medan andra hamnar i livsstilskategorin. Men samtliga har bedömts av Bild & ljuds reporter efter samma kriterier: passform, ljudkvalitet, byggkvalitet och pris. Modellerna som passar för sport har använts för detta, och modeller som främst är avsedda som livsstilsprodukter är utvärderade därefter.

Källa: Bild & Ljud

Eftersom det är svårt att klämma ut mer än max fyra–fem timmar ur själva propparna så krävs det att det finns extra batterikapacitet i det medföljande fodralet. Det kan sedan ladda propparna när de inte används, så att man åtminstone får full valuta för pengarna när man tar upp dem ur fodralet. Det är en lösning som går att leva med, eftersom fodralet dessutom skyddar hörlurarna när de inte används. Fodralen varierar i vikt, storlek och kapacitet.

ANNONS

Läs hela testet här.

Tänk på det här

För att kunna välja den modell som passar dig och din budget bäst, är det en god idé att ställa dig själv följande frågor.

Vad ska du ha dem till?

• Vill du kunna ha dem till sport eller är de enbart tänkta som vardagslyx? Använder du dem till sport och motion så ställs det extra krav på passformen. Du vill ju helst att de sitter kvar i öronen när du springer eller studsar runt med vikter. Det är också viktigt att de i viss utsträckning tål fukt och svett.

Hur viktigt är ljudet?

• Med så små högtalarelement är det uppenbart att ljudkvaliteten kan vara en utmaning. Ju mindre propparna är desto mindre plats finns det för att skapa ett bra ljud i din hörselgång. Ställer du höga krav på ljudkvaliteten så finns det risk för att du måste kompromissa lite med designen.

Hur mycket får de kosta?

• Priserna på helt trådlösa hörlurar har gått ner ordentligt det senaste året, i dag är det enklare att hitta modeller kring en tusenlapp. Pris och kvalitet hänger dock ihop, så var försiktig med att bara stirra dig blind på priset eftersom ljudet kanske inte är det bästa.

ANNONS

Måste de vara helt trådlösa?

• Som vi just konstaterat är helt trådlösa hörlurar ett resultat av en kompromiss mellan framför allt batteritid, pris och ljudkvalitet. Om du fortfarande kan leva med sladdstumpen mellan höger och vänster propp får du därför fortfarande mest för pengarna med en sådan modell.

ANNONS