Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Börsen steg men bankaktier föll kraftigt. Arkivbild.

Börsen steg – bankaktier rasade

Stockholmsbörsens OMXS-index var under onsdagseftermiddagen uppe på en ny historisk rekordnivå. Men storbankernas aktier föll kraftigt, vilket raderade ut rekordet.

När börsen stängde hade OMXS-index stigit 0,8 procent till 617,5. Det kan jämföras med den historiska indexnivån på 619,0 bara ett par timmar tidigare.

Vändningen från toppnivån förklaras av kraftiga kursfall för storbankerna. Värst ute var Swedbanks aktie, som rasade 5,8 procent. Även SEB föll hårt, ned 3,3 procent, och Nordea sjönk 2,9 procent.

Kursfallen kom efter det att nyhetsbyrån Bloomberg rapporterat om att penningtvätthärvan i Estland, där Danske Banks filial är inblandad, är större än väntat och att fler banker kan vara inblandade.

Rekordnoteringen för OMXS-index på 619,0 är 0,8 indexenheter högre än förra rekordnivån, som sattes den 29 augusti i år.

I övrigt pekade det mesta uppåt på börsen, sedan oron för att Italiens koalitionsregering skulle börja förbereda ett utträde ur eurozonen börjat avta. Medieuppgifter gör gällande att Italiens regering, med främlingsfientliga Lega och populistiska Femstjärnerörelsen, enats om att strama budgetöverskottet från 2,4 procent av BNP 2019 till 2 procent 2021.

Skistars aktie tillhörde vinnarna och rusade 9,3 procent efter besked om höjd utdelning i bokslutet för räkenskapsåret som avslutades i augusti.

Londonbörsens FTSE-index steg 0,5 procent och CAC-index i Paris lyfte 0,4 procent. Börsen i Frankfurt höll helgstängt.