Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barnmat och torrvaror – det här hamstrar svenskarna

Coronautbrottet får kunder att hamstra livsmedel – det märker Hemköp och Willys. Bland varorna märks barnmat, blöjor, konserverad mat, torrvaror som pasta, ris och mjöl samt hygienprodukt.
– Vi ser en märkbart ökad försäljning, säger Johanna Eurén, kommunikationschef på Willys.

Bohusläningen har skrivit om hur munskydd och handsprit sinar när svenskar bunkrar upp varor som en följd av det nya coronaviruset. Men det är inte bara smittskyddsprodukter som det blivit en ökad efterfrågan på – både Hemköp och Willys har sett en tydligt ökad efterfrågan av vissa varukategorier den senaste veckan och i synnerhet under helgen.

LÄS MER: Högt tryck på apoteken efter coronaviruset

På Willys vid Mölndalsvägen konstaterar färskvaruchefen Janne Staffas att det blivit tommare i hyllorna där pasta, ris och konserver annars står.

– Och handsprit förstås, den varan får vi vänta på.

– Men för övriga varor är det inga problem, vi får snart påfyllning på livsmedlen. Vi började märka den ökade försäljningen i mitten av förra veckan.

Kunden Niklas Dahlström tycker det är överdrivet att börja hamstra varor ännu på grund av coronaviruset. Bild: Stefan Berg
Kunden Niklas Dahlström tycker det är överdrivet att börja hamstra varor ännu på grund av coronaviruset. Bild: Stefan Berg

Olika sett att se på viruset

En av kunderna som plockar på sig konservburkar är Emma Lycke Dahlin.

– Jag har plockat på mig varor under en lite längre tid, det har jag gjort innan coronaviruset. Jag jobbar inom vården och har sett till att ha ett förråd med mat och även sjukvårdsutrustning hemma.

En bit bort står Niklas Dahlström.

– Nej, jag köper inte mer konserver och sådana varor nu. Jag tycker det är lite överdrivet att börja hamstra varor, men jag vet ju att det här med preppers har varit en trend, säger han.

Kommunikationschefen på Willys huvudkontor, Johanna Eurén, konstaterar i varje fall att man sett en tydlig påverkan i försäljningen.

– Det har varit en märkbart ökad försäljning av vissa varor, men vi får nya leveranser och det håller inte på att ta slut – så det är ingen panik, säger hon.

Hon tillägger att det däremot tillfälligt kan ta slut i hyllorna på vissa ställen, men att man kommer att få nya leveranser.

– Men där vi såg att det var utplockat nu under helgen fyller man på igen under måndagen.

Ris är en av de torrvaror som det varit en stark åtgång av. Bild: Stefan Berg
Ris är en av de torrvaror som det varit en stark åtgång av. Bild: Stefan Berg

Köttbullar i brunsås en storsäljare

De varor Willys sett en tydligt ökad försäljning i Sverige av är pasta, ris, soppa, mjöl och bakprodukter. Det är också en tydligt ökad konsumtion av konserver som normalt sett inte säljer så mycket hos Willys:

– Vi ser en ökad försäljning av till exempel corned beef och köttbullar i brunsås. Jag hörde att en butik sålt mer köttbullar i brunsås nu än de annars gör på ett helt år, säger Johanna Eurén

Fakta: Varorna som folk hamstrar just nu

Barnmat, välling, blöjor, pasta, ris, socker, mjöl, tvättmedel, papper, tvål, schampo, tandkräm, handsprit, soppor, konserver – till exempel corned beef och köttbullar i brunsås.

Källa: Willys och Hemköp

Enligt Willys har den ökade försäljningen märkts mest i Göteborg och Stockholm – men även i andra delar av landet har dessa varor sett en ökad försäljningskurva.

Även på Hemköp konstaterar pressansvariga Elin Jarl försäljningen av vissa varor har ökat markant sista veckan och i synnerhet under helgen. Hon återkommer per mejl: ”Det som ökar mest är barnmat, välling, blöjor och andra varor till barn. Följt av specerier som pasta, ris, socker och mjöl. Men även tvättmedel, papper, tvål, schampo och tandkräm ser vi en ökad efterfrågan på.”

Hos Willys vid Mölndalsvägen har det blivit tomt i hyllorna på vissa varor som pasta, corned beef och andra konserver konstaterar färskvaruchefen Janne Staffas. Bild: Stefan Berg
Hos Willys vid Mölndalsvägen har det blivit tomt i hyllorna på vissa varor som pasta, corned beef och andra konserver konstaterar färskvaruchefen Janne Staffas. Bild: Stefan Berg

Vissa varukategorier produceras i Kina

Både Willys och Hemköp hör till dagligvarujätten Axfood. Där förklarar presschefen Claes Salomonsson att man ännu inte märkt någon påverkan av leveranser från Kina i coronaepidemins spår – eftersom direktimporten är liten. Det är framför allt andra varor än livsmedel som man köper från Kina, men även vissa livsmedel. I ett mejl förtydligar han att de varor som kommer från Kina är ”till exempel varor som pumpakärnor, nudlar, nötter, grönsakskonserver och viss smaksättning (typ soja)...även fryst fisk och vissa djupfrysta grönsaker som sparris och vitlök”.

När det gäller andra varor än livsmedel nämner han städartiklar, hushållsemballage och husgeråd. Det kinesiska nyåret gjorde att man har lager med dessa varor, förklarar han. ”Coronaviruset har inte påverkat själva handeln så mycket ännu, men det kan ju komma att bli om fabrikerna i Kina hålls stängda och varutransporterna därmed stannar av.”

Från Ica och Coops sida menar de båda kedjornas pressavdelningar att de inte sett någon generell hamstring, men att enskilda butiker kan ha sett en ökad försäljning och brist i butikshyllorna.

– Det kan vara skillnad på butik och butik ibland och vi har sett hur handspriten har sålts slut, uppger Kim Rydeheim, pressinformatör på Coop.

LÄS MER: Coronaoro driver upp försäljning av krisvaror

Bra med allmän beredskap

En fråga man kan ställa sig är om det är ett sådant läge nu att det är vettigt eller överdrivet att hamstra livsmedel. Maria Bergstrand, talesperson för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har följande att säga om det.

– Vi tycker att det generellt är bra om folk är medvetna och att man har god egen beredskap. Det var något vi gick ut med i broschyren När kriget eller krisen kommer, för ett par år sedan.

– Det är bra att ha en beredskap så att man klarar sig några dagar och upp till en vecka och att man har ett förråd med medicin, mat i skafferiet och hygienartiklar.

Men samtidigt tillägger hon:

– Men vi säger inte att det finns någon särskild anledning till detta till följd av coronaviruset och ger inga särskilda rekommendationer till följd av detta.

Fotnot: På hemsidan Dinsakerhet.se ger MSB råd om och tips om personlig beredskap vid händelse av kris.