Misstänkt piratkopierade väskor. Arkivbild.
Misstänkt piratkopierade väskor. Arkivbild.

Bedragarnas julafton på nätet – se upp

Skor, kläder och leksaker är några av de vanligaste produkterna som piratkopieras. När förfalskningarna blir alltmer förfinade och näthandeln ökar finns många fallgropar att se upp för.

ANNONS
|

Vissa branscher drabbas hårdare än andra av piratkopiering, men tendensen är att det blir allt vanligare med förfalskade produkter, enligt PRV.

- Tullen gör mest beslag på skor, kläder, leksaker och elektronikartiklar, säger Peter Hedin, expert på frågor om piratkopiering.

Vacklande kvalitet

För att få sälja en vara i Sverige krävs det att en produkt har genomgått olika typer av tester som säkerställer kvaliteten. Det finns därför faror med piratkopior där kontroller ofta uteblir helt.

ANNONS

- En piratkopierad vara har sannolikt inte genomgått några av de här testerna och då finns risken att kanske laddaren exploderar i uttaget eller att kläder innehåller kemikalier som kroppen eller huden reagerar mot.

Tillsammans med flera andra myndigheter arbetar PRV med att informera privatpersoner och företag om farorna med piratkopior och hur man kan skydda sig – och det finns flera saker att tänka på för att inte gå i fällan.

Gå via återförsäljare

Handlar man i en befintlig butik är det lättare att titta på och undersöka en produkt. Hur ser sömmarna ut på tröjan? Har den en felstavad etikett?

När man som konsument handlar över nätet blir det desto svårare. Det är därför viktigt att noga undersöka webbplatsen man har tänkt handla ifrån.

- Handlar du en känd vara på nätet kan du även gå till deras återförsäljare och se vilka som är auktoriserade att sälja varorna, säger Peter Hedin.

ANNONS

Men att veta om en vara är förfalskad eller inte är svårt och hemsidor som säljer piratkopior blir allt skickligare, förklarar han.

- Det krävs lite mer undersökning för att vara säker när du handlar på nätet. Vi behöver nog bli bättre på det och inte vara så naiva.

TT
Fakta: Handla tryggt på nätet

Kolla upp försäljaren. Leta efter kontaktuppgifter som mejl, telefonnummer eller adress.

Undersök vem som äger webbplatsen. Det är inte alltid att ett svenskt företag ligger bakom webbplatsen bara för att domännamnet slutar på.se eller för att den är skriven på svenska.

Läs igenom villkoren noga. Vad finns det för garantier och vad gäller vid reklamationer?

Kolla om webbplatsen har ett trygghetsmärke och klicka även på märket så att det inte bara är en inklippt bild.

Handla hos auktoriserade eller välkända affärer.

Källa: PRV, Konsumentverkets tjänst Hallå konsument

Fakta: Så känner du igen en piratkopia

En piratkopia har oftast sämre kvalitet än en originalprodukt.

Handlar det om kläder kan du exempelvis titta på sömmarna på plagget. Om ett plagg är slarvigt sydd kan det röra sig om en piratkopia.

Titta även på eventuella felstavade etiketter eller förpackningar med dålig kvalité.

Kolla även att varumärket på förpackningen är detsamma som på varan du har köpt.

Är varan mycket billigare än i normala fall? Priset säger en hel del som produkten.

Källa: Konsumentverkets tjänst Hallå konsument

ANNONS