Enligt Biden undviker USA nu "den värsta tänkbara krisen". Presidenten uppmanar kamrarna att godkänna uppgörelsen.
– Avtalet innebär också en kompromiss där ingen fick allt den ville, men så är ansvaret när man styr, säger Biden i samband med ett kort tillkännagivande från Vita husets Roosevelt-rum.
På en fråga från en av journalisterna om hur presidenten ser på kritik från de egna partileden om att han gått med på för stora eftergifter, svarar Biden:
– De kommer att inse att jag inte gjorde det.
Stora konskevenser
Utan en överenskommelse skulle USA antingen senare i sommar behöva börja ställa in betalningar på sin stora statsskuld eller genomföra kraftiga nedskärningar i statsbudgeten, framförallt på sociala utgifter. Det skulle, enligt Biden, kunna leda till en recession med miljontals förlorade jobb och bli ett hårt slag för många pensionärer.
Det är inte första gången som skuldtaket är en stötesten i USA, där demokrater och republikaner har svårt att komma överens.
– Vi har gått igenom det här mer än en gång. Det tillhör sakens natur om hur vi hanterar underskottet varje år och hur vi varje år ska betala våra skulder. Det har hänt tidigare, och kommer säkert att hända igen. Men det kommer antagligen inte att uppstå de kommande två åren, säger Biden.
"Minskar underskottet"
Republikanen McCarthy, USA:s representanthus talman, skriver i ett uttalande att "den här ansvarsfulla skuldtaksöverenskommelsen minskar utgifterna generellt, minskar icke-försvarsrelaterade utgifter och minskar underskottet – till skillnad från alla skuldtaksöverenskommelser i modern historia".
Republikanerna har en snäv majoritet i representanthuset. Men Biden tror att Kevin McCarthy kommer att få tillräckligt många ledamöter att godkänna förslaget.
– Jag tror att han förhandlade i god tro, han höll sitt ord och gjorde vad han sa att han skulle göra. Jag har ingen aning om han har rösterna (som krävs), men jag antar att han har det, annars skulle han inte ha gjort uppgörelsen, säger Biden.
Fakta: USA-skulden slog i taket redan i januari
Formellt slog USA i skuldtaket – på 31 400 miljarder dollar – redan i januari. Men finansdepartementet har sedan dess kunnat betala för sig genom att skyffla runt befintliga resurser. Finansminister Janet Yellen har dock varnat för att det i början av juni inte längre går att hantera betalningarna på detta sätt.
Följdeffekterna skulle bli dramatiska och tvinga fram drastiska politiska åtgärder. De flesta räknar med att USA skulle anstränga sig till det yttersta för att fortsätta sköta sina räntebetalningar och amorteringar – för att undvika en katastrof på den globala finansmarknaden.
Åtstramningen som måste till utan nya lån skulle därför slå stenhårt mot pensionärer och andra mottagare inom USA:s socialförsäkringssystem och även innebära inställda betalningar till leverantörer och löpande verksamhet – inklusive försvaret. Detta scenario skulle skapa en djup recession i världens största ekonomi, enligt SEB:s ekonomer.
Källor: Bloomberg, SEB, The Wall Street Journal.