Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

"Bilar det största intresset i målgruppen"

En ny, snygg och dyr bil. Det är det första man unnar sig när de stora pengarna börjar rulla in på kontot.
– Ofta köper man på sig flera bilar till hushållet, säger Susanne Ytterskog, grundare och förlagschef på tidningen Connoisseur som levereras till personer som tjänar över 1,5 miljoner kronor.

Hon förvånas knappast över att ett antal börs-vd:ar i Göteborg dras till sportbilar eller andra fordon som för en vanlig Svensson närmast skulle betraktas som en utopi att äga. I Sverige ligger man gärna lågt med andra extravaganser, men bilar går hem hos flera bemedlade. Oavsett om du är vd eller ej.

– I Sverige är vi rätt modesta med vad vi kan visa upp. Det är en svensk mentalitet. I och med att Sverige inte är så stort så håller vi lägre profil här än exempelvis på Rivieran. Men bilar är det största intresset i målgruppen, säger Susanne Ytterskog.

Porsche favorit

I GP:s kartläggning är Ola Serneke den mesta fordonsinnehavaren på 18. Bland annat äger han fyra Porschebilar.

– De flesta bilar som jag köper går upp i värde då de är editionsbilar och endast görs i ett fåtal exemplar, skriver Ola Serneke i ett mejl till GP.

Det är knappast en slump att Porsche är en tänkbar favorit, menar Susanne Ytterskog.

– Man kan tro att Tesla är het, men den sjönk i den här målgruppen sedan de lanserade den billiga varianten. Porsche är statiskt, det har hängt med länge. Många har det som pojkdröm att äga en Porsche, man ska "bara ha en". Det är den mest konstanta även om flera yngre kör BMW eller Mercedes.

LÄS MER: Börs-vd:arna som äger flest fordon

Traktorernas Rolls Royce

Torsten Jansson är nästan lika glad i fordon. New Wave-vd:n äger 17 stycken. Han är bosatt på landet och innehavet märks en traktor av Massey Ferguson. Inte den traktor som är den hetaste dock. En sådan äger Balders vd, fastighetsmiljardären Erik Selin.

– I Västsverige är det väldigt inne med en John Deere. Jag kör inte traktor själv men kan säga att det är bra grejer, det är traktorernas Rolls Royce, säger Susanne Ytterskog.

Bilintresset skiljer sig mellan generationerna miljonärer, enligt Connoisseurägaren.

– Ja, det är jättestor skillnad. Äldre hänger sig mer åt Jaguar, Landrover och en Ferrari till sommaren. De nyrika är otroligt trendiga och har säkert några fina bilar, men har inte alls samma tendens att vräka på. Där ser man en helt ny kategori produkter, som är lite mer i framkant.

Någon skillnad mellan könen?

– Nja, man kan tro det men vi på Connoisseur har haft våra motordagar i över 15 år. När det nu finns allt fler kvinnor på högre positioner ser vi att intresset är stort, även hos dem.

Bilen köper man först

Även om intresset för snabba och dyra bilar är genomgående bland ett antal börstoppar så är investeringar i fastigheter utomlands väldigt vanligt. Och det har vuxit, explosionsartat.

– Herregud, jag har aldrig varit med om att man har införskaffat så mycket fastigheter som nu. På senare tid har Marbella varit det klart hetaste, medan Palma och Mallorca har gått ner. Men i Marbella hittar du många svenskar, säger Susanne Ytterskog.

Vad är det första man köper när man tjänat sin första miljon?

– Det är absolut bilen och jag tror att det alltid kommer vara så. Egentligen är det för att det är det enda vi har i Sverige som vi kan visa upp i en sådan prisklass. Men överlag är det inte så "svenskt" att investera i synliga extravaganser.