Skandias plånboksindex visar på ett trendbrott – hushållens optimism kring den egna ekonomin faller. Arkivbild.
Skandias plånboksindex visar på ett trendbrott – hushållens optimism kring den egna ekonomin faller. Arkivbild.

"Bofrågan påverkar oss för mycket just nu"

Regeringens budget innehåller mer pengar till barnbidrag och pensionärer. Samtidigt redovisar Skandia en undersökning som visar på ett trendbrott där optimismen bland yngre nu faller.

ANNONS
|

- Optimismen faller kraftigt och det hushållen säger sig dra in på först är konsumtion. Om utvecklingen förstärks, exempelvis på grund av stigande boendekostnader kopplat till högre räntor och amorteringar, kommer det i förlängningen att påverka den svenska ekonomin, säger Maria Landeborn, sparekonom på Skandia.

Bakgrunden är att bolagets så kallade plånboksindex för årets tredje kvartal faller efter att ha stigit sedan förra sommaren.

- Det är ett trendbrott jämfört med hur det har sett ut under ganska lång tid då hushållen har varit villiga att konsumera och ta mer risk i sina investeringar, säger Landeborn.

ANNONS

Bofrågan oroar

Optimismen sjunker för boende i såväl städer som landsbygd, och även om man äger sin bostad eller inte. Enligt rapporten faller optimismen kraftigt för åldergruppen 15 till 29 år. För de som är över 65 ökar optimismen.

Tänkbar förklaring till detta är, enligt Skandia, att unga i större utsträckning påverkas mer av sommarens börsfall och eventuella räntehöjningar, amorteringskrav och att bostadspriserna utvecklats svagt under sommaren.

En bild som delas av andra privatekonomer.

- Jag tror att det är många som tyngs av problemen på bostadsmarknaden och den evigt pågående diskussionen om bostadsräntor, amorteringskrav, var man ska bo och hur man ska ha råd. Den typen av frågor påverkar oss för mycket just nu, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Budget kan hjälpa

Andra frågor som generellt bidrar till minskad optimism är geopolitisk oro som exempelvis spänningar mellan USA, Ryssland och Nordkorea. På det temat kan också nyheter kring terrorhot och klimatfrågan finnas.

Samtidigt finns det vissa frågetecken kring en dämpad optimism.

- Det är lite konstigt, det går ju bra för Sverige, säger Gabrielsson.

ANNONS

Enligt Gabrielsson är ett tips till den som känner sig orolig för ekonomin att göra en budget för att få en överblick över inkomster, utgifter och eventuellt sparande och se om det går att hitta konkreta förändringar.

- Då kanske den ekonomiska oroskänslan som tar energi kan släppa. Situationen kan ju i själva verket vara bättre än vad man tror, säger Ingela Gabrielsson.

Pensionärer och barnfamiljer fortsätter att se ljusare på ekonomin. Pensionärer påverkas mindre än unga av räntelägen och amorteringskrav och barnfamiljer kan se fram emot höjt barnbidrag.

TT
Fakta: Här skulle hushållen dra ner

Om hushållen skulle dra ner skulle 49 procent minska konsumtionen.

I första hand restaurangbesök följt av inköp av nya kläder samt nöjestjänster – exempelvis film och spel.

Om undersökningen: "Datainsamling sker den 1-7:e varje månad och varje månads mätning har omfattat ca 1 000 webbintervjuer".

Utförs i samarbete med Kantar Sifo.

Källa Skandia.

ANNONS