Finansinspektionen ska granska om företag som handlar med kryptotillgångar för att se om de följer reglerna för att motverka risken för penningtvätt. Arkivbild.
Finansinspektionen ska granska om företag som handlar med kryptotillgångar för att se om de följer reglerna för att motverka risken för penningtvätt. Arkivbild. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Bolag som handlar med kryptovalutor under lupp

ANNONS

Finansinspektionen (FI) har inlett särskilda granskningar av företagen Safello och Goobit, marknadsledare när det gäller handel med virtuella valutor som bitcoin, enligt ett pressmeddelande.

"De här företagen fungerar som en brygga mellan en sektor med hög risk för penningtvätt och det traditionella finansiella systemet. Att de är rustade för att motverka risken för att utnyttjas för både penningtvätt och finansiering av terrorism är därför extra viktigt", säger Åsa Thalén, avdelningschef med ansvar för penningtvättstillsyn, i en kommentar.

Företag som erbjuder växling med virtuella valutor omfattas sedan den 1 januari 2020 av det svenska penningtvättsregelverket och är förpliktade att registrera sig hos FI enligt lagen om valutaväxling och annan finansiell verksamhet.

ANNONS
ANNONS