Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP). Arkivbild.
Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP). Arkivbild.

Bolund öppnar för mer pengar till FI

Finansinspektionen (FI) vill ha tio miljoner kronor mer i anslag per år för att förstärka penningtvättstillsynen. Enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP) kan det bli aktuellt med mer pengar till myndigheten.

ANNONS
|

Efter uppgifterna om misstänkt penningtvätt i Swedbank och Nordea och kritik som framkommit gällande FI:s interna arbete träffade finansmarknadsministern myndighetens generaldirektör Erik Thedéen under onsdagen.

- Det viktigaste var att understryka hur viktigt det här arbetet är från regeringens sida, säger Per Bolund till TT.

Mer pengar

FI ska begära ytterligare tio miljoner kronor per år i anslag för att stärka penningtvättstillsynen, enligt ett pressmeddelande, och kommer att prioritera om sina medel redan i år.

ANNONS

"FI kommer redan under 2019 år fördela om egna resurser för att snarast möjligt förstärka penningtvättstillsynen", säger Erik Thedéen, i en kommentar.

Per Bolund utesluter inte att FI kan få mer resurser.

- Det är såklart en viktig prioritering för mig och kommer att vara angeläget, säger Per Bolund.

Bolund önskar se mer fokus på internationell samverkan mellan myndigheter i arbetet mot penningtvätt.

- Det är en kedja där den svagaste länken gör att det finns risker. Alla länder måste göra allt de kan för att stoppa de här vägarna, annars kommer de kriminella att söka sig till det land som är minst effektivt. Det förlorar vi alla på, säger Per Bolund, och välkomnar att FI tagit initiativ till sådan samverkan.

Nordiskt-baltiskt möte

FI har bland annat tillsammans med tillsynsmyndigheterna i Estland, Lettland och Litauen inlett en utredning av de svenska bankernas penningtvättshantering och ska arrangera ett möte med ansvariga hos FI:s motsvarigheter i Norden och Baltikum.

ANNONS

"Avsikten är att skapa ett närmare strategiskt och operativt samarbete kring hur arbetet mot penningtvätt inom finanssektorn i regionen kan stärkas genom mer samordnad tillsyn", säger Erik Thedéen, i en kommentar.

Per Bolund säger att han känner sig trygg med FI:s arbete, att myndigheten också prioriterar arbetet mot penningtvätt högt.

- Men det här är ett arbete som vi hela tiden behöver bli bättre på. Det gäller både myndigheten och oss lagstiftare som måste utveckla regelverken så att de är uppdaterade, säger Bolund.

Bankernas ansvar

Han berättar bland annat att ett arbete pågår för att det ska bli möjligt för FI att ingripa när det gäller banker som är utlandsägda men har verksamhet i Sverige.

När det gäller penningtvätt anser ministern dock att det största ansvaret ligger på bankerna själva.

- De har ansvaret att känna sina kunder och att inte göra affärer när man inte vet att det är legitimt skaffade pengar. Att de har koll på de transaktioner de medverkar i, säger Bolund.

ANNONS
TT
ANNONS