Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) tycker att oppositionens krav på att ett FI-förslag stoppas innan det har lagts fram är ansvarslöst. Arkivbild.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) tycker att oppositionens krav på att ett FI-förslag stoppas innan det har lagts fram är ansvarslöst. Arkivbild.

Bolund ryter till om skärpt amorteringskrav

Den politiska striden om Finansinspektionens förslag till skärpt amorteringskrav har hårdnat.

ANNONS
|

Till våren införs ett skärpt amorteringskrav för högt belånade hushåll, om chefen för Finansinspektionen (FI) Erik Thedéen får som han vill. FI:s styrelse fattar beslut om förslaget på måndag.

Det nya amorteringskravet, som även kallas en skuldkvotsbroms, hamnar därefter på regeringens bord. Om det godkänns kan det redan i mars nästa år införas en ny regel som säger att alla som tar nya bolån som överstiger 4,5 gånger hushållets inkomst får ett extra hårt amorteringskrav.

Förslaget är omstritt

Regeringen beslutar formellt själv om åtgärden ska införas.

Men förslaget är omstritt. Och det är inte bara banker och byggsektorn som har invändningar. Den borgerliga oppositionen är också kritisk och ledande företrädare har krävt att förslaget stoppas.

ANNONS

Att oppositionen går ut så hårt i frågan redan innan förslaget formellt har presenterats av FI upprör finansmarknadsminister Per Bolund.

- Det tycker jag är ansvarslöst, säger han.

- Vi vet ju inte hur FI kommer att utforma det här förslaget förrän det har fattats ett beslut i styrelsen, tillägger han.

Oppositionspolitikernas huvudskäl till att stoppa Thedéens skuldkvotsbroms är att det just nu är fel tillfälle att införa nya åtgärder, då bostadsmarknaden är orolig och det finns risk för kraftiga priskorrigeringar. Bolund underkänner detta argument.

- Det vi har sett i statistiken är väl möjligtvis en inbromsning och det är snarast vad man kan förvänta sig efter en ganska kraftig och lång prisuppgång, säger han.

ANNONS

Efterlyser respekt

Han tonar samtidigt ned risken för att regeringen ska påverkas av Alliansens inställning i frågan, då frågan inte ska upp i riksdagen.

TT: Riskerar vi inte att få ett instabilt regelverk över mandatperioderna om det inte finns stöd över blockgränsen?

- Det vi kan göra från regeringens sida är ju att hämta in FI:s förslag, analysera det, ta ställning till om det är väl avvägt eller inte och sedan säga ja eller nej till det. Hur oppositionen sedan väljer att agera, hur de ställer sig och väcker opinion, är en fråga du får ställa till dem.

Han vill inte spekulera i om förtroendet för FI-chefen Erik Thedéen eller FI som myndighet skulle urholkas om skuldkvotsbromsen stoppas. Men han efterlyser respekt bland oppositionspolitiker för det ramverk för makrotillsynsåtgärder som man har gjort upp om över blockgränserna.

- Det är alltid lätt att skjuta problem på framtiden och att inte ta beslut som i bland kan vara svåra och impopulära. Jag tycker ju att vi har ett ansvar som politiska partier att inte bara agera valtaktiskt och försöka vinna snabba opinionspoäng utan att ha lite djupare ansvarstagande än så.

ANNONS
TT
Fakta: Gäller bara nya bolån

Finansinspektionen föreslår ett skärpt amorteringskrav för hushåll med höga skuldkvoter, det vill säga stora bolån i förhållande till inkomsten. Syftet är att minska risken för onödigt djupa lågkonjunkturer och ökad finansiell instabilitet.

Den så kallade skuldkvotsbromsen innebär att nya låntagare med bolån som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten ska amortera minst 1 procent av skulderna utöver det befintliga amorteringskravet från sommaren 2016.

Med nya bolån avses lån som lämnas mot säkerhet i en bostad i Sverige efter att de föreslagna föreskrifterna börjat gälla. Syftet med regleringen är att öka de svenska hushållens motståndskraft mot makroekonomiska störningar.

De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 mars 2018.

Källa: Finansinspektionen

Fakta: Kritiken mot skuldkvotsbromsen

"Kasta förslaget i papperskorgen", säger Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson om FI:s nya skuldkvotsbroms. Den moderata kollegan Elisabeth Svantesson säger samtidigt att det inte är rätt läge att gå vidare med förslaget just nu då det skulle kunna leda till stora prisfall.

Bland remissinstanserna är kritiken särskilt hård från Bankföreningen. Storbankernas lobbyorganisation vill att FI skrotar hela förslaget då bankernas egna kreditprövningar redan inkluderar en prövning av hur stora skulder en låntagare klarar av utifrån inkomsten. Enligt Bankföreningen skapar det nya kravet ett onödigt krångligt regelverk med inlåsningsmekanismer på bostadsmarknaden, som slår mot unga som vill in på bostadsmarknaden och äldre som vill förändra sitt boende.

Det nya regelverket skulle innebära att det skulle finnas tre typer av bolån ute hos hushållen: amorteringsfria lån tagna före 1 juni 2016, lån med amorteringskrav tagna 1 juni 2016–1 mars 2018 och sedan lån med både amorteringskrav och skuldkvotstak tagna från början av mars 2018 och framöver.

Källor: Bankföreningen, Dagens Industri

ANNONS