Arla drar ned på mjölkpriserna till bönderna. Arkivbild
Arla drar ned på mjölkpriserna till bönderna. Arkivbild Bild: Emil Langvad/TT

Bönderna får mindre - billigare mjölk dröjer

Bönderna får nu rejält mycket mindre betalt av Arla för mjölken - men det är inte säkert att den blir billigare i butiken. I alla fall inte just nu.
– Vårt pris till bönderna hänger ihop med priset i butik, men inte på en gång, säger Max Wallenberg, presschef på Arla Sverige.

ANNONS

Arla sänker sin ersättning för mjölken till bönderna rejält. Enligt Arla hamnar nu priserna på ungefär samma nivå som i april i fjol.

– Det beror på två olika utvecklingar som förstärker varandra. På den globala marknaden började priserna falla redan under tredje kvartalet förra året, och har nu fallit mellan 30 och 40 procent. Samtidigt har konsumenter superfokus på priset, säger Max Wallenberg.

Köper billigare alternativ

Många konsumenter har helt enkelt övergett Arlas produkter, eftersom de hittat billigare alternativ. De köper också färre varor. Frågan är om Arla tagit i för mycket, när varor som smör och Bregott blivit symboler för de våldsamma prisökningarna.

ANNONS

– Förra året var extremt. Hade vi inte höjt så hade många gårdar inte överlevt. Det är svårt att se att vi kunde gjort på något annat sätt.

Enligt Arla kan inte bönderna få mer betalt än vad marknaden är beredd att betala för mjölken.

Men det är något oklart om, och när, priset till konsumenter verkligen kommer att följa det sänkta mjölkpriset till bönderna.

– Vi förhandlar med dagligvaruhandeln, som bestämmer sina egna priser.

Det kan ta tid innan sänkningen slår igenom, förklarar han.

– Vårt pris till bönderna hänger ihop med priset i butik, men inte på en gång.

Han säger att Arla förstår hur svårt många har med att få matpengarna att räcka.

Köp svenskt

Arla vädjar ändå till den som kan att köpa svenskt, eftersom svenska gårdar kan gå under om ingen vill köpa varorna.

Fast för den som står vid mejerihyllan med sin tunna plånbok kan detta vara svårt. Kopplingen mellan skyhöga priser och svenska betande kor kan lätt kännas avlägsen. Särskilt som Arla också finns i Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna.

TT: Arla verkar i flera länder, hur ska man veta att mitt köp verkligen gynnar svenska gårdar?

– 90 procent av det som Arla säljer i Sverige är gjort av svensk mjölk, och det är märkt med en tydlig flagga. Men även det som görs i exempelvis Tyskland gynnar svenska bönder, säger Max Wallenberg.

ANNONS

Fakta: Arla och mjölken

Arla har cirka 8 500 mjölkbönder, som är både ägare av företaget och leverantörer av mjölken.

De får nu nöja sig med 4:81 kronor per kilo konventionell mjölk, en sänkning med 57,2 öre. För ekologisk mjölk blir sänkningen lika stor, ned till 5:32 kronor per kilo.

ANNONS