Priserna för både bostadsrätter och villor fortsatte försiktigt uppåt i maj med 1 procent. Arkivbild.
Priserna för både bostadsrätter och villor fortsatte försiktigt uppåt i maj med 1 procent. Arkivbild.

Bopriserna svagt upp i maj

Vår i sinne och vår på bostadsmarknaden. Priserna för både bostadsrätter och villor fortsatte försiktigt uppåt med 1 procent i snitt i maj, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik. Nu väntar semester för många köpare och så även för marknaden.

ANNONS
|

Efter en lång period av avvaktande och horisontella rörelser efter de förstärkta amorteringskraven har priserna för både bostadsrätter och villor haft en svag ökning under våren.

- Vi har sett en positiv trend flera månader i sträck. Dämpningen av marknaden har varit som störst i områden där bostäder är som dyrast, men oavsett område har den positiva trenden varit tydlig under våren, och priserna har gått uppåt även i Stockholm, Malmö och Göteborg, säger Per-Arne Sandegren, analyschef för Svensk Mäklarstatistik, till TT.

ANNONS

Samma nivåer

I riket ökade bostadsrätts- och villapriserna jämfört med föregående månad med 1 procent, och samma siffror noteras i Storstockholm. I centrala Stockholm stod priserna på bostadsrätterna stilla i maj. I centrala Göteborg och Storgöteborg steg priserna på bostadsrätter med 1 procent medan villapriserna låg på samma nivåer.

I Stormalmö var uppgången som allra störst i maj med 3 procents ökning på bostadsrätter. Under det senaste året har priserna på både bostadsrätter och villor i Malmö stigit mest i hela landet.

- Priserna i Stormalmö ligger lite lägre jämfört med de två andra storstadsområdena, och det finns fortfarande väldigt billiga kvadratmeterpriser för bostadsrätter i stora delar av Malmö. Bostadsbristen består över hela riket, och i Malmö tycks det manifesteras av att amorteringskraven inte spelar lika stor roll, särskilt när prisnivåerna är lägre.

Lugn period

Nu väntar en lugn period när människors primära fokus tenderar att vara annat än bostadsköp. Ingen nedgång i sikte, men som vanligt minskade volymer som hämtar sig framåt hösten, säger Per-Arne Sandegren.

- Vi har en bostadsbrist, brist på alternativ och brist på en fungerande bostadsmarknad och det gör att vi fortfarande har en hög efterfrågan. Även om priserna inte ligger på en all time high är det ändå mycket pengar inblandade i bostadsaffären.

ANNONS
TT
Fakta: Uppgångar på många håll

Statistiken baseras på försäljningen av 29661 bostadsrätter under mars 2019–maj 2019. Förändring i procent.

ANNONS