Det lutar åt minus för börsen i mars. Arkivbild
Det lutar åt minus för börsen i mars. Arkivbild Bild: Henrik Montgomery/TT

Börslyft efter inflationssiffror

Stockholmsbörsen inledde i sidled, men fick en liten knuff uppåt efter oväntat låga inflationssiffror från såväl eurozonen som USA. OMXS-index har i den tidiga eftermiddagshandeln gått upp med 0,7 procent, i linje med ledande Europabörser.

ANNONS

Lägre inflation tolkas positivt av börsen då det dämpar trycket på USA:s centralbank Federal Reserve och Europeiska centralbanken (ECB) – och därmed indirekt även Riksbanken – att höja styrräntorna för att få bukt på inflationsproblemet.

Klädkedjan H&M tillhör dragloken bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index, med en uppgång på 3,5 procent.

Storbanken Swedbanks aktie handlas efter stämman i torsdags utan rätt till utdelning och faller 5,3 procent.

Inför fredagens handel har automations- och elektrifieringskoncernen ABB lanserat ett nytt återköpsprogram på drygt tio miljarder kronor. Aktien stiger 1,3 procent.

Med fredagen avslutas både mars månad och första kvartalet på Stockholmsbörsen. Sedan årsskiftet har OMXS-index gått upp 7,4 procent. Under mars månad – präglat av stor turbulens inte minst bland bankaktier – har OMXS-index backat 1,6 procent.

ANNONS

Under nattens handel på ledande Asienbörser var det i huvudsak uppåt. Det lutar i terminshandeln samtidigt mot en försiktig uppgång på börserna på Wall Street på fredagen – inför färska amerikanska inflationssiffror i eftermiddag.

ANNONS