Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Byggkranar på ett bostadsbygge på Kungsholmen. Arkivbild.

Boverkets gd: Byggandet måste trappas upp

I snitt behövs 67 000 nya bostäder varje år fram till 2025. Den prognosen gör Boverket i sin nya rapport. Samtidigt sker en minskning av nybyggnationen.

- Vi ser att vi har ett stort underliggande behov under många år och vi möter egentligen inte det behovet med den takten vi har i dag, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör för Boverket.

Rapporten visar att det råder underskott på bostäder i 243 av landets kommuner. Underskottet har uppkommit till följd av den snabba befolkningsökningen.

- Under en lång tid har vi blivit fler i Sverige. Men vi har inte byggt i den takt som har behövts under lång tid så vi skapar en skuld, förklarar Sjelvgren.

90 000 per år

För att komma i kapp kan byggtakten behöva trappas upp till 90 000 bostäder om året under de närmaste tre åren för att sedan avta till 50 000 om året fram till 2025.

Samtidigt sker dock en kraftig minskning av påbörjade bostäder, från cirka 69 000 förra året till cirka 56 000 i år. Siffran för 2019 väntas ligga på samma nivå.

Det finns stora geografiska variationer. Till exempel beräknas nybyggnationen i Storstockholm och Stormalmö minska med dryga 30 respektive 25 procent medan nybyggnationen i Storgöteborg väntas öka med 20 procent.

Höga kostnader

Höga produktionskostnader är den främsta utmaningen för att möta det ökade behovet av nybyggnation.

- Man behöver jobba med industrialisering, med effektivisering inom sektorn. Man behöver också titta på lösningar som möter efterfrågan. Vi har ett lite för ensidigt byggande. Familjesituationen ser inte ut som den gjorde på 1950-talet, säger Anders Sjelvgren.

Under det senaste året har priset på bostadsrätter i riket sjunkit med cirka åtta procent medan villapriserna legat stilla. Detta kan leda till att fastighetsbolag ger sig in i nya segment, tror han.

- Vi har en efterfrågan som inte möts med rätt produkter. Jag tror det är bra med en inbromsning för att man börjar titta lite på andra segment. Det kan du få när det inte är lika lätt att tjäna pengar i det segment man har varit.