Även i Malmö är det spänt mellan Reno Norden och de anställda. Bilden från Stockholm.
Även i Malmö är det spänt mellan Reno Norden och de anställda. Bilden från Stockholm.

Bråk även på Reno Norden i Malmö

Även i Malmö är det spänt mellan Reno Norden och dess anställda. Slitningarna ledde på fredagen till att en arbetsledare på Reno Norden tog ett stryptag på ett skyddsombud på företaget.

ANNONS
|

Det är facktidningen Transportarbetaren som rapporterar om händelsen. Enligt tidningen är det sophämtarnas beslut om att arbeta enligt regelboken som utlöst bråket. Malmöpolisen bekräftar att de varit på platsen men de vet inte vilka arbetsroller de två inblandade männen har.

- Vi har haft en patrull på platsen och de har upprättat en anmälan som rubriceras som ringa misshandel. En man ska ha tagit om sidan om halsen på en annan man och skakat om honom så att det gjort ont, säger Jimmy Modin, presstalesperson vid polisen i region Syd, till TT.

ANNONS

Bolagets sophämtare i Malmö kommer att lägga ned allt arbete om arbetsledaren finns kvar på kontoret på måndag.

- Är arbetsledaren borta fortsätter vi jobba, strikt efter reglerna, säger huvudskyddsombudet Kim Jensen till tidningen.

AD: Återgå till arbetet

Arbetsdomstolen har beslutat att sopåkare på Reno Norden som genomfört en vild strejk i Stockholm ska återgå till arbetet. Det är 29 sophämtare som åläggs att återgå till arbetet. Enligt Arbetsdomstolen deltar de i en olovlig stridsåtgärd.

Enligt de senast tillgängliga uppgifterna från Transportföretagen är det 31 stycken arbetare på Reno Norden som har sjukskrivit sig och 46 personer som sagt upp sig. Det är också bland de senare 46 som de flesta av de 29 personer som nu tvingas tillbaka till arbetet ingår.

Enligt Transportföretagen har arbetarna arbetsskyldighet under uppsägningstiden som är på en månad.

- Vi vet att strejken är olovlig, men vi kommer inte tillbaka till jobbet. Vi kan inte acceptera de premisser som Reno Norden ställer på oss, säger en av de strejkande sophämtarna till P4 Stockholm.

ANNONS

Missnöje med löneavtal

Den vilda sopstrejken på Reno Norden har pågått i över en vecka och cirka 65 personer har sagt upp sig från företaget. Orsaken till strejken är personalens missnöje med ett nytt löneavtal.

Reno Nordens vd Peter Ekholm hade väntat sig beslutet.

- Det var väl ett ganska väntat beslut med tanke på att man inledde en olovlig strejk, så jag hade inte förväntat mig något annat beslut.

Enligt Ekholm fungerar sophämtningen i Stockholm allt bättre.

- Vi tillsätter mer och mer resurser. Det är en extraordinär situation att så många människor väljer att göra en olaglig strejk, och det är klart att det tar en stund innan hela maskineriet rullar igång som det ska, men vi tycker att det går bättre för varje dag.

TT

Bakgrund: Sopstrejken i Stockholm

Enligt Joakim Guttman, central ombudsman på Transportarbetarförbundet, så handlar konflikten om den upphandling som Reno Norden vunnit i Stockholm och som ska träda i kraft den 1 oktober.

I anbudet som Reno Norden lämnat in ska, enligt Guttman, bolaget ha baserat lönekostnaderna på så kallade tarifflöner istället för på det nuvarande poänglönesystemet. Tarifflönen är en månadslön som är baserad på 174 timmar under en normalmånad och ska ge en månadslön på cirka 2 000 kronor. Med det nuvarande poänglönesystemet, vilket baseras på hur många kärl, hur stora kärlen är och hur lastningsställena ser ut, ligger snittlönen på 37000 kronor i månaden.

Enligt Guttman finns båda lönesystemen i det så kallade riksavtalet vilket gör att det inte handlar om något avtalsbrott.

ANNONS